SAMFUNNPOLITIKK

Jens til Brasil med penger til vern av skog

UPÅVIRKET: Statsminister Jens Stoltenberg mener Norge vil fortsette sitt samarbeid med russiske myndigheter og selskaper til tross for krigen i Georgia. - Det gjorde vi også i den kalde krigens dager, sier han.
UPÅVIRKET: Statsminister Jens Stoltenberg mener Norge vil fortsette sitt samarbeid med russiske myndigheter og selskaper til tross for krigen i Georgia. - Det gjorde vi også i den kalde krigens dager, sier han. Bilde: Asbjørn Goa


Undertegnelsen av en avtale om støtte til Amazonasfondet under møtet med president Luis Inàcio Lula da Silva tirsdag blir et høydepunkt under besøket. Avtalen undertegnes i hovedstaden Brasilia. Samme ettermiddag reiser Stoltenberg ut i Amazonas for med egne øyne se hvilke konsekvenser avskogingen har.

– Å stanse avskogingen er det klimatiltaket som vil gi raskest og størst resultater. Lykkes vi ikke med å stanse avskogingen, vil vi ikke lykkes med å stoppe klimaendringene, har statsministeren uttalt ved flere anledninger.

Ingen innflytelse

Målet med fondet er å skaffe vel 110 milliarder norske kroner til fondet innen 2021. Formålet er å skaffe midler til tiltak som skal forhindre, måle og bekjempe avskoging, og fremme bevaring og bærekraftig bruk av skog i Amazonas.

President Lula har gjort det klart at Brasil skal ha full styring med fondet, slik at Norge ikke får noen innflytelse om hvordan pengene skal brukes.

Ifølge Bistandsaktuelt får Stoltenberg bare et diplom som sier hvor stort beløpet er, datoen for bidraget, samt hvor mye det tilsvarer i tonn karbon.

Ut på tur

Etter at avtalen er undertegnet bærer det ut i Amazonas mystiske verden med Stoltenberg og hans følge.

Turen går til Santarèm. Statsministeren skal på båttur på Tapajos-floden, som er en del av Amazonas. Om kvelden er det middag på stranden med Brasils miljøvernminister som vert. Når det er tid til å gå til sengs, venter det hengekøyer om bord i båten.

Dagen etter skal Stoltenberg gå i land, besøke et lokalsamfunn og gå på tur i skogen. Det hele avsluttes på en soyaplantasje, hvor skogen er hogget ned.

Næringsliv i Rio

Besøket innledes i Rio de Janeiro, men det blir mer næringsliv enn samba for statsministeren.

Olje er et stikkord for de møtene han skal ha. Dette kommer også fram ved at konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro er med.

Brasil har gjort store oljefunn utenfor kysten. Landet er i ferd med å lage et nytt lovverk for petroleumsvirksomheten. Statsministeren vil åpne et seminar «Brazil-Norway-Strategic Partnership».

Stoltenberg vil også besøke et skipsverft som eies av Aker Yards og se på et norsk skip som er under bygging.

Besøket i Rio rundes av på et supermarked der statsministeren skal markedsføre norsk klippfisk.

Snartur til Chile

Før han reiser hjem avlegger Stoltenberg Chile et besøk torsdag og fredag. På programmet står blant annet samtaler med landets president Michelle Bachelet.

Stoltenberg ankommer landet på nasjonaldagen og skal delta i en gallaforestilling i Teatro Municipal i Santiago.

På avreisedagen fredag rekker han et besøk på Allende-museet sammen med barnebarnet til Salvador Allende. Allendes barnebarn ble evakuert under militærkuppet via den norske ambassaden. (©NTB)