ARBEIDSLIV

Jegere på sporet

Hild Lamvik
6. mars 2002 - 07:00

Avsløringen av russiske Natalia Baranova-Masolkina noen uker før OL i Salt Lake City var det aller første bekreftede tilfellet av EPO-doping i langrennsporten. Analysen var utført av biokjemikerne ved dopingseksjonen på Hormonlaboratoriet ved Aker universitetssykehus i Oslo.

- Vi snakker her om ørsmå mengder av et hormon som kroppen selv produserer sin naturlige variant av, forteller biokjemiker Gro Nissen-Lie i EPO-gruppa ved Dopingseksjonen.

Rekombinant (kunstig) EPO har vært på markedet siden 1988, til bruk i medisinsk behandling av anemi (lav blodprosent) hos personer med kronisk nyresvikt.

Sensitiv utfordring

- Molekylstrukturen til EPO har vært kjent. Utfordringen har vært å finne en analysemetode som er i stand til å separere naturlig og rekombinant EPO, samt et deteksjonssystem som er tilstrekkelig sensitivt til å påvise hormonet i urin eller serum. Metoden som vi nå bruker, måler ned til 0,2 nanogram, forteller Nissen-Lie. Aker-laboratoriet er ett av fem som utfører denne nye analysemetoden, som er den samme som nylig felte tre OL-utøvere for bruk av det EPO-liknende stoffet Nesp (Novel Erythropoiesis Stimulating Protein).

Metoden ble publisert første gang i Nature sommeren 2000. Franske proteinkjemikere kunne dokumentere positive utslag av rekombinant EPO i urinprøver fra deltakere i sykkelrittet Tour de France. Først ett og et halvt år senere, etter et omfattende valideringsarbeid som blant annet Aker-laboratoriet har vært med på, ble den nye analysemetoden godkjent for bruk som dopingtest i idrettssammenheng. Etter årelang rykteflom om bloddoping i langrennsporten falt den første EPO-avsløringen, og brakte skam over olympiske idrettsmenn og -kvinner.

Tok også Nesp

- Epo-metoden var kjent under Lahti-VM i fjor, men da var den enda ikke godkjent, forteller forteller seniorforsker Venke Skibeli, leder av EPO-gruppa. Finnene som da ble tatt, avga positive prøver på hydroksyetyl stivelse (HES), et forbudt blodfortynnende medikament angivelig brukt for å skjule EPO-doping. OL i Salt Lake City viste at metoden holdt stikk - også overfor Nesp, et medikament som kom på markedet sist sommer.

Nesp-medikamentet som Mühlegg, Lazutina og Danilova hadde injisert, var det såkalte darbepoetin alfa, som markedsføres under merkenavnet Aranesp av den amerikanske legemiddelprodusenten Amgen.

Redigert/korrigert 07.03.02
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.