KLIMA

– Jeg vil vite hvem jeg skal sparke i baken

BP må gjøre opp for seg, og ikke slenge småpenger til dem som er rammet av katastrofen, sier president Barack Obama.
BP må gjøre opp for seg, og ikke slenge småpenger til dem som er rammet av katastrofen, sier president Barack Obama. Bilde: Reuters / Scanpix
8. juni 2010 - 08:32

I sine hittil krasseste kommentarer forsvarer Barack Obama håndteringen av oljekatastrofen i Mexicogolfen, og sier han vil finne ut hvem som fortjener et spark i baken.

– Jeg sitter ikke og snakker med eksperter og har et akademisk seminar. Vi snakker med disse menneskene fordi de kan ha det beste svaret, slik at jeg vet hvem jeg skal gi et spark i baken, sier Obama i et intervju med NBC News.

I intervjuet langer presidenten nok en gang ut mot BP.

– Ikke sleng småmynter

Obama viser til på oljeselskapets store overskudd, mener at i stedet for å betale ut overskudd, burde selskapet betale dem som er rammet av oljeutslippet.

– Vi må være sikre på at hver eneste person som er blitt rammet får en skikkelig kompensasjon, sier Obama i NBC-intervjuet, som sendes tirsdag morgen.

– Jeg ønsker å gjenta at jeg ikke vil se at BP slenger småmynter til dem som nå gjennomgår er svært tøff periode, legger han til.

Blir kritisert

Obama har besøkt de rammede områdene rundt Mexicogolfen tre ganger siden ulykken inntraff 20. april, men han blir likevel kritisert for ikke å ha reagert hurtig nok.

BP kommer nå under stadig sterkere press fra Kongressen i Washington. To senatorer sier BP må vente med utbetaling av 10,5 milliarder dollar i utbytte til de totale kostnadene av oljeutslippet er kjent.

BP skal legge fram det neste kvartalsresultatet 27. juli.

Fremskritt

Oljeselskapet BP gjør fremskritt i Mexicogolfen og klarer nå å samle opp mer olje enn tidligere. Oljeselskapet opplyser at det nå samles opp over 15.000 fat i døgnet.

BP samlet fra midnatt natt til mandag til midt på dagen mandag opp 7.541 fat olje. Dermed skal oljegiganten nå være i stand til å samle opp over 15.000 fat i døgnet.

Søndag samlet BP opp rundt 11.000 fat av oljen som strømmer opp fra brønnen i Mexicogolfen.

Orkansikre metoder

Tidligere er det antatt at mengden olje som spruter ut i havet, ligger på mellom 12.000 og 19.000 fat olje i døgnet.

Over halvannen måned etter eksplosjonen på plattformen Deepwater Horizon har nå millioner liter olje lekket ut i Mexicogolfen og forårsaket den verste naturkatastrofen i USAs historie.

BP leter nå etter orkansikre metoder for å samle opp olje. Årsaken er at man frykter at en storm kan ramme området før man har rukket å bore en avlastningsbrønn. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.