KLIMA

- Jeg er sur på Norge

KRITISK: Jørgen Randers er ikke blid.
KRITISK: Jørgen Randers er ikke blid. Bilde: CAMILLA AADLAND

Randers sier selv at han er sur på det norske folk fordi vi ikke har fulgt opp tiltakene fra Lavutslippsutvalget.

I 2006 la han frem 15 punkter som skulle bidra til å redusere norske utslipp av klimagasser.

Enkelt å løse

– Mitt hovedpoeng er at klimaproblemet er forferdelig alvorlig. Det er samtidig meget enkelt å løse. Det er ikke snakk om teknologiske eller økonomiske utfordringer, kun beslutningsmessige. Men det å fatte de riktige beslutningene er så vanskelig å få til at det blir alvorlig, sa Randers under et frokostmøte i regi av Tekna, Teknisk Ukeblad og PF i dag.

Randers gir regjeringen honnør for å ha etablert ambisiøse målsetninger på klimatilak, gjennom for eksempel klimaforliket.

Krever tiltak i Norge

– Men jeg er spesielt sur på ledelsen her i landet som foretrekker å gjøre ting i utlandet, i stedet for å gjøre tiltak her i Norge, sa Randers.

Han trakk frem fullføring av vannkraftverk i Kina og planting av trær i Tanzania som eksempler på det regjeringen bidrar med, men som han mener er utilstrekkelig.

– Må være gode forbilder

BI-professoren mener nordmenns rolle som klimaforbilder er svært viktig for å få land som Kina og India med på å gjøre noe for å redusere sine utslipp av klimagasser.

– Norge slipper bare ut to promille av verdens klimagassutslipp. Vi bidrar dermed lite i verdenssammenheng, men ser vi på utslipp per capita, er vi blant de største skurkene. Vi får ikke Kina med, om ikke de rike landene viser at de er villig til å gjøre noe, sa Randers.

Ikke bekymret

I fjor var klimaet øverst på agendaen, i år har finanskrisen overtatt. Randers er likevel ikke bekymret på klimaets vegne.

– Folk tenker mer kortsiktig når de har dårlig råd. Samtidig er dette en kjempemulighet. Når regjeringen skal bruke penger for å stimulere økonomien, kan de stimulere tiltak som er klimavennlige, sa Randers.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.