KLIMA

- Jeg er ingen klimabølle

Mona Sprenger
23. mars 2007 - 14:26

Teknisk Ukeblad skrev i forrige uke at Forskningsrådet har brukt James O’Brien, som står på Greenpeaces liste over forskere med finansiell tilknytning til Exxon Mobil, som fagekspert.

Oljeselskapet skal ha brukt over 600 millioner på å finansiere klimaskeptikere.

- Jeg er rettferdig

Nå avviser James O’Brien på det sterkeste at han er sponset av Exxon Mobil:

- Jeg står på denne listen fordi jeg snakker til pressen om klimaendringer og stormer, og har ikke mottatt penger, skriver han i en e-post til Teknisk Ukeblad. Han mener at det er ingen grunn til å være kritisk til at han satt i et av fagpanelene som vurderte søknader til Polaråret.

- Jeg har deltatt i mange ekspertpanel og alle vet at jeg er rettferdig.

Tette bånd til Norge

Professoren skriver at han de 39 første årene av sin karriere var en kjent havforsker som har utarbeidet biologiske - og fysiologiske modeller for havet, og han tror på de modellene som de norske forskerne har utarbeidet for polarområdene.

O’Brien understreker at han er medlem av Det Norske Vitenskaps-Akademi, og at han har undervist mange norske meteorologistudenter.

Optimistisk

- Ifølge forskere i klimapanelet FNs klimapanel (IPCC) har vi så langt bare sett begynnelsen på klimaendringene. Hva er ditt syn på modellene FNs klimapanel baserer sin rapport på?

- Hver gang forskere lager en ny modell for framtidig CO 2-påvirkning på miljøet, så ser ikke framtida så dyster ut for 2100, skriver professoren, som ser optimistisk på fremtiden.

- Takket være de globale klimaendringen har jeg nå blitt 72 år. Hvis vi hadde hatt en global nedkjøling ville jeg vært død. Jeg forventer å leve til jeg blir hundre, så jeg er veldig optimistisk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.