IKT

Java, MMS, spill og moro

Det var svært få mobiltelefonnyheter på 3 GSM World Congress i Cannes i februar, men desto flere på CeBit i Hannover i forrige uke. Både Nokia og Siemens viste et fyldig spekter av nyheter.

Med rapporter om synkende mobiltelefonsalg hengende over hodet, er produsentene på febrilsk jakt etter modeller som kan friste folket. Det gjøres med Java-programmering, fargeskjermer, spill og moro, samt de tre forløsende bokstaver MMS - Multimedia Messaging Services. Denne tjenesten skal utstyre de populære SMS-meldingene med bilder, tegninger, lyder og korte animasjoner.

Motorola først

Motorola har en periode ligget etter sine nordiske konkurrenter Nokia og Ericsson. De setter alt inn på å ta igjen forspranget og er førstemann ut med å presentere en kombinert GSM- og UMTS-telefon. Den ble vist på CeBit, men kommer ikke på markedet før i tredje kvartal.

Motorola kunngjorde dessuten et stort antall avtaler om samarbeid med innholdsleverandører som for eksempel AOL Time Warner.

På hjemmebane

Siemens benytter alltid CeBit til sterk markering på hjemmebane. I år presenterte de blant annet mobiltelefonen M50, med vekt på spill og underholdning. Telefonen gir brukerne et hav av spill og underholdningstilbud, og er selskapets første Java-produkt rettet mot forbrukermarkedet. Den er standardutstyrt med blant annet sportsspillet "Flowboarding" og "Kung-Fu BattleMail".

Trådløs Java-teknologi åpner for at brukerne kan sende meldinger til hverandre i sanntid, gjennom en omfangsrik "Instant Messaging community" med flere millioner medlemmer. Her kan man søke etter venner som er tilgjengelige, og kommunisere med dem der og da. I tillegg kan man sende bilder eller lyder til andre MMS-håndsett. En egen telefonkonferansefunksjon åpner for at opp til fem personer kan snakke med hverandre samtidig.

Fremtidskonsepter

Siemens lanserer flere prototyper med nytt produktdesign, som gir innblikk i fremtidens mobilkommunikasjonsløsninger. Ved å plassere høyttaleren i skjermen kan produsenten tilby mindre produkter, og dette gir også designerne større spillerom.

Den nye løsningen "Mobile Beamer" gjør at forretningsfolk snart kan ha med seg verdens minste videokanon innebygd i mobiltelefonen. Brukeren vil dermed bli i stand til å vise frem presentasjoner (for eksempel PowerPoint) i A4 størrelse direkte fra filer som er lagret i telefonen. All strømforsyning kommer fra batteriet til telefonen.

Siemens annonserte også et samarbeid med TV produsenten Loewe AG om zap2web som åpner for å kombinere interaktivt TV med trådløs internettsurfing. Zap2web gir TV-seere rask tilgang til websider som er relatert til TV-program, uten at andre som ser på programmet, blir forstyrret. Så snart en webadresse vises på TVen, kan seeren bruke fjernkontrollen for å få opp websiden på sin Siemens SIMpad SL4.

Finsk moro

Også Nokia satser på moro med mobilen, blant annet Nokia 3410 med Java-støtte. Andre nye egenskaper inkluderer en 3D grafikkmotor og en bilde editor.

For mer moro og underholding, introduserer også Nokia 3410 personaliserte tredimensjonale skjermsparere. Brukerne vil være i stand til å laste ned 3D-animerte skjermsparere via WAP fra Club Nokia.

Nokia 3410 leveres med fem innlagte spill: Space Impact, Bantumi, Snake II, Bumper, Link5 og et nytt forhåndslagret og slettbart Java-spill.

Nokias øvrige nyheter var 3510, 6310i, 7210 og 9210i.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.