IKT

Java-folkets happening

7. juni 2001 - 18:02

Økonomiske nedgangstider og dotcom-død rokker ikke IT-folkene som er hektet på Java. Denne uken er 22.000 av dem i San Francisco på den årlige happeningen JavaOne.

Programmeringsspråket som Sun Microsystems lanserte for seks år siden, er blitt en global bevegelse med nye anvendelser hver dag. Men etter medieoppstyret de første årene er det blitt mindre blest om Java det siste året. Så labert at Suns toppsjef Ed Zander klagde over for lite omtale i forhold til utbredelsen. Kunne det ha noe med at Java nå blir tatt for gitt og at det er blitt kjedelig?

500 sesjoner

Kjedelig er det langt fra for den ene prosenten av verdens 2,5 millioner Java-utviklere som er i San Francisco denne uken. De kan velge mellom over 500 sesjoner i fem dager fra tidlig om morgenen til seint på kveld. Og for å utfylle bildet er det 350 utstillere å besøke. Som Suns sjefsforsker John Gage sa det: – Dette er en stor utdanningsbevegelse.

Han vet at å være global betyr å gå utover den engelskspråklige verden. Innledningsforedragene blir derfor oversatt til mandarin, japansk og spansk. Kina er det heteste ekspansjonsområde for tiden. Sun har nylig åpnet et utviklingssenter for Java i Beijing.

Mobil neste

Java har fått en solid posisjon i servermarkedet med J2EE (Java 2 Platform Enterprise Edition), men har i mindre grad kommet inn på PC-ene med J2SE (Java 2 Platform Standard Edition). Den viktigste satsingen i morgendagens mobile arbeidsplass er likevel J2ME (Java 2 Platform Micro Edition).

Alle de store mobiltelefonleverandørene har kastet seg på Java, samt mange større mobiloperatører. I USA er det Sprint PCS, Cingular og Nextel. Både amerikanske Motorola og japanske Kyocera demonstrerte mobiltelefoner programmert med Java under åpningen. Nye anvendelser kan hentes ned fra nettet direkte til mobiltelefonen.

– J2ME blir standarden for mobile anvendelser, sier Richard Green, Vice president i Sun.

De kommende plattformene for Java blir enda mindre enn mobiltelefoner. Kredittkortselskapet Visa har fått utviklet et smartkort (bankkort) som er programmert i Java og som kommer på det amerikanske markedet i løpet av året.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.