NETTARKIV

Japansk teknologi vil gi norsk kompetanse

Camilla Aadland
1. apr. 2008 - 09:53

– Selv om vi vil bidra med noen grunnleggende komponenter, vil mesteparten av byggingen og prosjektledelsen bli utført av nordmenn. Dette vil bli kompetanse som i neste omgang kan bli en eksportvare for Norge, mener Ronald Mitchell hos Mitsubishi Heavy Industries.

Selskapet har fått med seg debatten i Norge hvor enkelte har hevdet at renseanlegget på Kårstø må bygges med norskutviklet teknologi. Ikke overraskende er den japanske industrigiganten uenige i dette, og mener beslutningen bør tas ut fra hva som er den beste teknologien.

Motor i utviklingen

– Vi startet med utviklingen av et system for å rense CO2 allerede i 1990, som de første i verden, sier forskningsleder Masaki Iijima, og understreker at forskning og utvikling tar svært lang tid.

Japanerne legger ikke skjul på at Kårstø-kontrakten er veldig viktig for selskapet, og mener er viktig å få demonstrert at teknologien virker i stor skala for å dra utviklingen videre.

– Som det første storskalaprosjektet i verden for fangst og lagring av CO2, vil Kårstø bli et utstillingsvindu mot resten av verden, mener Mitchell.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.