OLJE OG GASS

Japansk kontroll i norsk oljeindustri

NYTT SYSTEM: - Centrum VP er helt nytt kontrollsystem med forenklet mann - maskinkommunikasjon. Det er basert på MS Vista som operativsystem, forteller John van der Geer. Bak Per Kølner som leverer Yokogawa instrumenter.
NYTT SYSTEM: - Centrum VP er helt nytt kontrollsystem med forenklet mann - maskinkommunikasjon. Det er basert på MS Vista som operativsystem, forteller John van der Geer. Bak Per Kølner som leverer Yokogawa instrumenter. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
27. feb. 2008 - 07:07
Vis mer

Amsterdam: Med et investeringsnivå på over 100 milliarder kroner årlig de nærmeste årene, er det mange som ønsker seg en bit av denne kaken.

Store beløp går med på å oppgradere eksisterende infrastruktur, deriblant til ny instrumentering og nytt kontroll og sikkerhetsutstyr.Japanerne kommer

Nylig gjennomførte StatoilHydro en omfattende utskifting av utrustningen på Statfjord og på Oseberg-plattformene, prosjekter som hver for seg kostet mer enn 500 millioner kroner. Slike beløp lokker.

– Vi har etablert oss i Stavanger for å komme inn i olje- og gassmarkedet i Norge, sier John van der Geer, som er daglig leder for Yokogawa Norge.

Yokogawa har hittil vært representert i Norge ved Ingeniørfirmaet Per Kølner i Tønsberg. De skal fortsatt selge instrumentering og regulatorer, mens kontoret i Stavanger skal konsentrere seg om salg av komplette kontroll og sikkerhetssystemer.

– Det er en stor utfordring å komme inn i den norske markedet. Det er dominert av fire store aktører, og vi så at en av våre konkurrenter trakk seg ut fordi de ikke oppnådde resultater. Vi har en lang tidshorisont og aksepterer at det vil ta tid å nå frem, sier der Geer.FPSO mest sannsynlig

Et alternativ de Geer ser på er å gå inn i markedet for flytende produksjons og lagerenheter. Han mener kundegruppen mer internasjonalt rettet og med en annen type beslutningstakere, noe som gir større rom for å velge andre leverandører enn de vi ser på faste installasjoner.

– Først og fremst regner jeg med at det vil være interesse for den kontrollutrustningen vi nylig har lansert, Centrum VP, som har forenklet mann-maskinkommunikasjon og gir mulighet til å ha en felles database for alle systemer i et anlegg, sier der Geer.Ønsker partnere

Representanten for det japanske firmaet ser ikke bort fra at det blir aktuelt å samarbeide med IFE og Kongsberg Maritime for å integrere deler av deres produkter i Yokogawas utstyr og tilbud.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Særlig for storskjermsløsninger og for å bruke dynamiske simulatorer er dette aktuelt. Vi har liten erfaring med integrerte operasjoner og ser slike verktøy som nyttige for å levere anlegg som tilfredsstiller kundenes krav.Kontinuerlig gassanalyse

Selv om olje- og gassindustrien er mest interessant, hvor Yokogawa allerede har levert systemer til to felt i britisk sektor, vil øvrig norsk industri være en mulig kunde. Yara har allerede en del utstyr og annen industri bearbeides.

– Særlig det nye laserinstrumentet, True Peak TDL, for kontinuerlig gassanalyse tror vi er interessant for markedet. Med dette instrumentet kan utslipp til luft analyseres kontinuerlig. For første gang er det mulig å kunne måle og dokumentere utslippene til luft av gasser som CO, CO2, N2O helt ned til ppm. nivå. Dette vil være kommersielt meget interessant etter hvert som det legges avgifter på utslipp og kvotehandel kommer i gang, sier Per Kølner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.