Japansk industri rammet

Japansk industri rammet
SKADET: Flere rav Panasonics fabrkker ligger i de verst rammete områder. Det går ut over blant annet kameraproduksjonen. Bilde: Jörgen Skjelsbæk

Bilproduksjon i januar:

  • Honda produserte 69,170 biler i januar i Japan, der 24 prosent av selskapet biler produseres.
  • Nissan produserte 81,851 biler i Japan i januar. Det utgjør 23 prosent av merkets produksjon
  • Suzuki laget 69,170 kjøretøy i Japan i januar. 30 prosent av selskapets biler lages i hjemlandet.
  • Toyota produserte 234,045 kjøretøy i Japan i januar. Toyota produserer 38 prosent av alle bilene i hjemlandet.

Kilde: Reuters

Både Toyota, Mazda, Nissan, Subaru og Suzuki stenger ned fabrikker for en kortere periode.

Elektronikkprodusenter som Canon, Panasonic og Sony har fabrikker i de jordskjelv- og tsunamirammete områdene. All produksjon av en del komponenter er stanset, både for å spare strøm og fordi fabrikker er skadet og utstyr ødelagt.

Bilfabrikker

Nyhetsbyrået Reuters har laget en oversikt som viser at all bilproduksjon er stanset fram til 20. mars ved fabrikker tilhørende Toyota, Mazda, Honda og Fuji Heavy Industries, som produserer Subaru. Toyota, som produserer 38 prosent av alle bilene sine i Japan, stenger 12 fabrikker.

Nissan og Honda hadde ikke bestemt seg or hvor lenge de stanser produksjonen. Suzuki har stanset produksjonen ved seks fabrikker fram til i hvert fall 16. mars.

Canon og Panasonic

Canon regnet med å være i gang med produksjon ved tre fabrikker som ble ødelagt i jordskjelvet i løpet av en uke. Det omfatter fabrikker for linseproduksjon, blekkskrivere og deler til LCD-skjermer.

Panasonic har ikke klart å fastslå omfanget av skader på sine fabrikker i nord på grunn av frykt for etterskjelv. Fabrikkene det gjelder produserer optiske lesere, digitalkameraer, lydutstyr og andre elektroniske deler.

Nikon stanset produksjonen ved fem anlegg for å skaffe seg oversikt over skader. Produksjonen ventes å komme i gang raskt.

Nikon og solceller

Shin-Etsu Chemical som produserer silisiumskiver til solceller, gjenopptok produksjonen ved en fabrikk nær Tokyo på mandag, mens to fabrikker nord for hovedstaden ligger i de verst rammete områdene.

Det er umulig å si noe om når oppstart av de fabrikkene kan skje, skriver Reuters.

Toshiba har stanset produksjonen i en fabrikk som lager LSI-chips til mikroprosessorer og bildebrikker. Arbeid er i gang for å reparere skader og begynne produksjonen igjen.

Strømmangel

Flere andre industribedrifter har stanset produksjonen fordi ansatte bor i områder som er evakuert på grunn av tsunamien eller strømmangel

Det gjelder blant Asahi Kasei Corp, GlaxoSmithKline, JSR, Nestle, Nippon Paper Group, Sapporo Breweries Ltd og Morinaga Milk Industry.

Les mer om: