KRAFT

Japan vurderer stopp av all kjernekraft

Ønsker å bli helt uavhengig av kjernekraft i fremtiden.

23. mars 2012 - 07:10
Vis mer

TOKYO: – Jeg tror det er mulig å være uavhengig av kjernekraft, selv om jeg ikke vet hvor lang tid det tar før vi er der. Men uansett om det er mulig å redusere avhengigheten vår til null, er det ikke sikkert vi trenger å gjøre det, sier Japans næringsminister Yukio Edano til Teknisk Ukeblad.

Katastrofen

I mars i fjor ble Fukushima-kraftverket, som ligger 250 kilometer nordøst for Tokyo, truffet av en tsunami som ødela kjølesystemene.

Bølgen førte til nedsmelting i tre av seks reaktorer og drev hundretusenvis av mennesker på flukt. Fremdeles venter om lag 160 000 mennesker på å vende hjem.

Katastrofen fikk japanske myndigheter til å stenge ned flere atomkraftverk for å kjøre dem gjennom såkalte stresstester.

Man vet ennå ikke hvor lang tid det tar før testene er fullført og kraftverkene kan startes opp igjen.

Article676_Image1088.jpg

Skal stenges

I dag er bare to av landets 54 kraftverk operative, og det er planer om å stenge ned de to siste i løpet av våren på grunn av vedlikehold.

Dette blir en stor utfordring etter hvert som sommeren nærmer seg i Japan.

Høy luftfuktighet og høye temperaturer kommer til å tvinge svette japanere til å slå på klimaanleggene rundt om i landet.

Les også: Slik ser tsunami-Japan ut i dag

Japan ønsker norsk teknologi etter tsunamien 

Må være innovative

Næringsminister Edano sier man ennå ikke vet når det er realistisk at Japan klarer seg uten kjernekraft.

– Vi vet ikke om vi skal redusere kjernekraften til null, dette er noe vi skal diskutere til sommeren. Men vi må redusere avhengigheten av kjernekraft og finne nye måter å produsere energi på. Vi må være innovative. Geotermisk energi og solkraft er alternativer, men vi må også finne måter å lagre energien på, sier Edano.

Faktum er at Japan kommer til å slite med å få nok kraft til sommeren.

I fjor klarte japanerne å bruke mindre i de varmeste månedene, mest på grunn av solidaritet med de som trengte det mer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Næringsministeren innrømmer at man ikke kan belage seg på japanernes velvilje denne gangen.

Les også: Japan vil lære av Statnett

Må dekke erstatninger

Tepco, som eier Fukushima-kraftverket, er den største kraftprodusenten i Japan og den fjerde største i verden etter RWE i Tyskland, franske Électricité de France og tyske E.ON.

Japanske myndigheter vurderer nå å flytte kraftgiganten midlertidig over på statlige hender for å dekke erstatningskravene til dem som er rammet av lekkasjene fra kraftverket.

Tidligere Statnett-sjef Odd Håkon Holsæter var til stede på JREF-konferansen i Tokyo i mars, en konferanse som gikk ut på å diskutere hvordan Japan skal gå over til mer fornybar energi.

Article676_Image1089.png

Liberalisering

Holsæter sier til Teknisk Ukeblad at Japan så fort som mulig må bestemme seg for om de skal liberalisere det japanske kraftsystemet og slippe til flere aktører.

– Den helt åpenbare konklusjonen er at japanske myndigheter må ta en beslutning på hvilken retning de vil ta med kraftsystemet sitt, sier han.

– De må ta en beslutning om de ønsker å øke effektiviteten i systemet, og da er spørsmålet hvordan de skal gjøre det. Liberalisering av kraftsystemet kan være et effektivt verktøy for å få dette til, sier Holsæter.

Mer om atomkraft:  Amerikanerne bygger nytt kjernekraftverk

Kola: 100 ganger bedre sikkerhet på 20 år

– Atomberedskapen er for dårlig

Saudi-Arabia vil bygge 16 atomkraftverk

Tyskland stenger atomkraftverkene innen 2022 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.