KRAFT

Japan starter opp igjen de første atomkraftverkene

To av reaktorene ved atomkraftverket i Sendai blir startet opp igjen, har den lokale guvernøren avgjort.

Japans nye minister for økonomi, handel og industri, Yoichi Miyazawa deltar på en inspeksjon på Fukushima-anlegget. Fredag ble det avgjort at to av reaktorene på atomkraftverket i Sendai kan startes opp igjen.
Japans nye minister for økonomi, handel og industri, Yoichi Miyazawa deltar på en inspeksjon på Fukushima-anlegget. Fredag ble det avgjort at to av reaktorene på atomkraftverket i Sendai kan startes opp igjen. Bilde: Kyodo/Reuters/NTB scanpix
7. nov. 2014 - 08:27

Reaktorene er klare til å startes på nytt etter at myndighetene har hatt en omfattende vurdering av «ulike situasjoner», sier guvernør Yuichiro Ito i Kagoshima på en pressekonferanse fredag.

30 prosent atomkraft

Alle japanske atomkraftverk har vært stengt siden ulykken ved Fukushima-anlegget i 2011, da en tsunami førte til at tre av reaktorene smeltet ned.

Før ulykken dekket Japan rundt 30 prosent av sitt energibehov ved hjelp av atomkraft. Importen økte kraftig etter ulykken fordi olje tok atomenergiens plass, noe som har påvirket økonomien i landet negativt.

Statsminister Shinzo Abe har forsvart viktigheten av atomkraft i Japan, og han har jobbet for å starte opp igjen de 48 reaktorene som har vært ute av drift i tre og et halvt år.

Demonstrasjoner

Myndighetens planer har ført til flere demonstrasjoner. Da avgjørelsen om oppstart av reaktorene ble tatt i regionforsamlingen fredag, reagerte flere av motstanderne med sinte tilrop, skriver nettavisen Japan Today.

Kyushu Electric Power, som driver kraftverket, søkte om sikkerhetsgjennomgang av de to reaktorene allerede i juli 2013. Japan Times skriver at reaktorene i Sendai sannsynligvis ikke kommer i drift igjen før i begynnelsen av neste år.

Les også:

Norge har ikke satt av penger til å rive atomreaktorene

Her er norske Sevans flytende Fukushima-erstatter

Oppstarten av Finlands nye kjernekraftreaktor blir minst ni år forsinket  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.