KRAFT

Japan-reaktorer i drift etter stresstest

Naturkatastrofene i mars har gitt mange japanere et nytt syn på landets atomavhengige energipolitikk. Her fra Monju-anlegget i byen Tsuruga
Naturkatastrofene i mars har gitt mange japanere et nytt syn på landets atomavhengige energipolitikk. Her fra Monju-anlegget i byen Tsuruga Bilde: Scanpix/Reuters
11. juli 2011 - 09:12

Fortsatt er bare 19 av landets 54 reaktorer i drift. Statsminister Naoto Kan presser på for å få anleggene raskest mulig i drift igjen etter jordskjelvene i vår, for å unngå strømkrise.

Får kritikk

Men statsministeren er under hard kritikk for håndteringen av krisen og møter motstand hos lokale styresmakter, som er bekymret for sikkerheten. I forrige uke offentliggjorde han overraskende at Japan skulle gjennomføre stresstester av reaktorene, lik de som ble foretatt i EU.

Kan har også beordret en total gjennomgang av landets energipolitikk, som før naturkatastrofene i mars hadde som mål å øke andelen strømproduksjon fra atomenergi til over 20 prosent innen 2030.

Skepsis

Katastrofen i Fukushima har ført til at stadig flere japanere frykter konsekvensene av å ha så mange atomkraftverk. Myndighetene har i flere tiår snakket varmt om atomkraft som ren, billig og trygg energi.

Folk i utsatte byer kjøper ikke lenger alle argumentene, men å utvikle alternative energikilder vil ta lang tid – og å bruke mer fossil energi som kull og olje, er dyrt og lite miljøvennlig, argumenteres det fra Tokyo.

Les også: Ønsker enda raskere atomkutt

Saudi-Arabia vil bygge 16 atomkraftverk

– Kull tilbake på dagsorden

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.