Janus med ny tekstilfabrikk i Kroatia

Janus med ny tekstilfabrikk i Kroatia
YDMYK: - Det er med særdeles stor ydmykhet jeg har takket ja til å åpne den nye fabrikken til Odjeca, og jeg er stolt av å få ta del i et industrielt felleskap over landegrensene. Og ikke minst å få skape stadig flere arbeidsplasser både hos Janus i Bergen og ellers i Europa, sier Janne Vangen Solheim som åpnet fabrikken i lys Bergensbuna Bilde: Janus

Janusfabrikken fikk i fjor en kontrakt med den kroatiske stat om levering av under- og mellom bekledning i ull til det kroatiske forsvaret. For å sikre arbeidsplasser både i Kroatia og i Bergen, inngikk Janusfabrikken et partnerskap med det industrielle familieselskapet Odjeca som er spesialister på vevde antiflamme-stoffer til bruk i spesialbekledning til industri og forsvar. Etter avtalen med Janus har Odjeca måttet utvide og flytte til nye lokaler.

Janusfabrikken ligger på Espeland i Bergen og har produsert ullundertøy siden 1895. I dag har Janus kontorer i Russland, Sverige, Spania og Kroatia.

Bergen og Kroatia

Leveransene til det kroatiske forsvaret skal strikkes, farges og kuttes i Bergen. Deretter skal fabrikken i Kroatia sy plaggene sammen og levere til det kroatiske forsvaret.Janus har i år budsjettert med over 250 millioner kroner i inntekter, og ligger per i dag litt foran budsjett.Nye verneklær

Janus er for øvrig med et forskningsprosjekt hos Sintef i Trondheim i forbindelse med verneklær, Prosjekt Cold Wear. Der jobber man med å skape morgendagens bekledning til ekstreme situasjoner, blant annet til arktiske værforhold.

– Mennesker skal beskyttes mot ekstrem kulde, voldsom varme og flammer. Mye av denne kunnskapen og teknologien er blant annet brukt inn mot kontrakten med det kroatiske forsvaret, forteller Vangen Solheim.

Det er også den samme teknologien og kompetansen som er planlagt i industripakken fra Janus i forbindelse med undertøysleveranser til F-35 programmet, Norges flykjøp fra amerikanske Lockheed Martin.

Les mer om: