NETTARKIV

Jante og Alexandria

BIBLIOTECHA ALEXANDRINA er en viktig del av verdens kulturarv. Etter flere utsettelser ble dette fantastiske byggverket offisielt åpnet 16. oktober i nærvær av statsoverhoder og andre notabiliteter fra hele verden. Fra det offisielle Norge stilte en enslig representant, utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet. Frankrike møtte med en delegasjon med president Jacques Chirac i spissen. Dette til tross for at et norsk arkitektfirma har spilt en hovedrolle i byggeprosjektet.

Den labre interessen fra kongefamilien, regjeringen, Stortinget og departementene, ved en anledning der Norge kunne solt seg i glansen av Snøhettas bragder, er uforståelig. Det er et symptom på den norske væremåten. Alexandria-prosjektet bryter på mange måter med vår kulturelle og politiske tradisjon.

I Norge er janteloven sterk: "Du skal ikke tro at du er noe." Arkitektene Craig Dykers Christoph Kapeller og Kjetil Trædal Thorsen ga blaffen i Jante og sendte inn sitt forslag til hvordan et nytt bibliotek i Alexandria burde utformes. Deres ideer var så gode at juryen i 1989 tildelte Snøhetta Arkitekter førsteprisen blant 524 innsendte forslag fra 52 land.

I Norge er viljen til å bygge symbolbygg liten. Stortingspolitikerne har store problemer med å vedta større byggeprosjekter som fremstår som viktige symboler i samfunnet. Egypt valgte, i samarbeid med Unesco og andre land, å markere biblioteket som et internasjonalt og nasjonalt fyrtårn, selv om det skulle ta lang tid.

I Norge er vi oss selv nok. Bedriftssamarbeid på tvers av landegrensene fungerer best når utenlandske selskaper kjøper opp norske bedrifter og innlemmer dem i sine nettverk. Snøhetta har jobbet sammen med selskaper fra en rekke land og greid å overføre sine visjoner til fremragende realisme.

I Norge er vi beskjedne. Kongen og dronningen syntes det var viktigere å være tilstede ved en konfirmasjon i New York for sønnen til norske rikfolk, enn å løfte norske interesser i Egypt.

La oss lære av Snøhetta til å tro på oss selv og være der det skjer. Og ikke minst:

Gratulerer Egypt, med verdens flotteste og største bibliotek!

Det var viktigere for kongefamilien å være i New York enn i Alexandria

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.