OLJE OG GASS

Jan Mayen kan ha et nytt Troll-felt

Ole K. Helgesen
23. sep. 2009 - 08:35

Direktøren i Oljedirektoratet ønsker å starte forskningsboring og seismikkskyting sør for Jan Mayen så fort som mulig.

- Vi tror det kan være et såkalt mikrokontinent med sedimentære bergarter midt i dette området med stor vulkansk aktivitet. Dermed er det også mulig at det er petroleumsressurser tilstede. Men foreløpig vet vi for lite. Derfor må vi samle inn mer seismiske data og bore for å lære mer om de geologiske forholdene, sier Nyland til Teknisk Ukeblad.Store muligheter

Hun ønsker ikke å komme med et anslag over hvor store ressurser som kan befinne seg her.

– Men på islandsk side snakkes det om muligheter for funn på størrelse med Troll-feltet. Og det er trolig nødvendig med et så stort funn for å forsvare en utbygging så langt fra land som det snakkes om her, sier Nyland. Hun understreker at det er ukjent hvilke data ryktene fra Island baserer seg på.

Tidligere i år utlyste Island flere blokker sør for Jan Mayen. Bare Aker Exploration, Sagex Petroleum og islandske Lindir Exploration søkte om tillatelse til å lete etter olje- og gass. Aker Exploration trakk senere søknaden sin. Ifølge Nyland er det også bare et par selskaper som har sett nærmere på seismikken i området. Hun tror den islandske utlysningsrunden kom litt brått på industrien.

– Dette kom veldig fort, og ettersom vi var midt i finanskrisen med fallende oljepriser var det trolig litt for tidlig for industrien. Dessuten vet vi for lite om området til at vi kan forvente stor interesse.For tidlig

OLF-direktør Per Terje Vold sier petroleumsbransjen må vite om det finnes sedimentære bergarter som skifer og sandstein rundt Jan Mayen før området fanger interessen til de store selskapene.

– De eneste dataene vi har er uflusstendig 20 år gammel 2D seismikk. Men nå skal Oljedirektoratet undersøke dette nærmere, og da kan det bli interessant, sier han.

Vold frykter ikke at Jan Mayen blir en del av et politisk spill for å få fokuset bort fra debatten om åpning av Lofoten og Vesterålen for petroleumsvirksomhet.

– Disse områdene kan ikke sammenlignes. Utenfor Lofoten og Vesterålen er vi så og si klar til å starte virksomheten, mens Jan Mayen ligger langt fram i tid. Derfor er ikke dette sammenlignbart, sier OLF-lederen.Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.