OLJE OG GASS

Jan Mayen-åpning i gang

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. Bilde: Scanpix
Maiken Ree
14. des. 2010 - 15:25

– Det er første gang på 16 år at vi går i gang med åpningen av nye områder for norsk petroleumsvirksomhet. Det gjør dette ekstra spennende og historisk interessant, sa olje- og energiminister Terje Riis-Johansen under en pressekonferanse tirsdag.

Forslag

Olje- og energidepartementet har sendt ut forslag til program for konsekvensutredning, og har lagt opp til et langsiktig løp før området rundt Jan Mayen kan åpnes for petroleumsvirksomhet.

– Vi må tenke offensivt rundt områder som Jan Mayen dersom vi skal klare å utnytte potensialet som ligger der. Jeg ser for meg et femtenårsperspektiv fra starten, som var i 2010, sier Riis-Johansen.

Han mener det ikke er et kvartalsprosjekt, men et generasjonsprosjekt.

VulkanskOlje- og energidepartementet skal nå i gang med å samle inn data om forholdene rundt Jan Mayen. Ole Helgesen

Vulkansk

Det foreligger noe kunnskap om det 100.000 km2 store havområdet rundt Jan Mayen, men Olje- og energidepartementet (OED) skal nå gå i gang med å samle inn store mengder data om forholdene.

Geologisk sett er området preget av vulkanske bergarter, men i noen områder finnes også sedimentære bergarter. Men OED vil ikke si noe om ressursgrunnlaget i området.

– Dette skal Oljedirektoratet ta seg av. Det er ikke mulig å tallfeste ressursene, men Island har gjort noen undersøkelser i området og mener de har avdekket interessante prospekter. Dette har ført til at de vil sette i gang en konsesjonsrunde, sier ministeren.

Les også: Seismikk for 180 millioner

Uinteresserte oljeselskaper

Island startet en lisensrunde i sine havområder som grenser til Jan Mayen, men måtte stanse prosessen ettersom ingen oljeselskaper var interessert.

Også i forhold til den norske åpningsprosessen av Jan Mayen har oljeselskapene har vært avmålte. Riis- Johansen mener dette er naturlig.

– Vi har ikke kommet langt med kartleggingen av området, og derfor er det ikke unaturlig at oljeselskapene er litt avmålte, sier Riis-Johansen.

– For å få prosessen i gang må vi gjøre interessante funn gjennom seismikk og datainnsamling, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også: Jan Mayen kan ha et nytt Troll-felt

Vil ha oljeleting ved Jan Mayen

Full strid om Jan Mayen

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.