ARBEIDSLIV

Jakter på sosial intelligens

21. sep. 2000 - 11:48

– En aktiv fritid sier mye om initiativ, resultatorientering og evne til å involvere seg i det man holder på med, fastslår administrerende direktør Christian Nørgaard Madsen i Techno Consult (TC) i Sandvika.

Tallknusere har TC alltids bruk for. Men arbeidet dreier seg mest om å dra ut og møte markedet, søke kunnskap og bygge nettverk. – Vi lever ikke isolert fra verden omkring. Vi må kunne samarbeide og kommunisere for å oppnå gode relasjoner med kundene våre, sier TC-direktøren.

Karakterer = resultater

Også Schlumberger Oilfield Services kikker på utenomfaglige aktiviteter når de skal ansette ferske sivilingeniører. Rekrutteringsansvarlig Eirik Nilsen legger imidlertid betydelig vekt på kandidatenes karakterer:

– Kandidatene må vise at de har forstått betydningen av å oppnå gode resultater. Gode karakterer sier mye om kandidatenes resultatorientering. Om karakterene skyldes gode evner eller stor arbeidsinnsats er kanskje ikke det vesentligste. Det som er viktig er å forstå betydningen av resultater, og at den enkelte finner sin måte å oppnå dem på, understreker Nilsen.

Diplomen viktigst

Christian Nørgaard Madsen i TC legger større vekt på kandidatenes prosjekt- og diplomarbeid enn på karaktersnittet. Dette arbeidet sier mye om evnen til å sette seg inn i problemstillinger og rådføre seg med oppdragsgivere. – Karakterene til de nyutdannede trenger ikke nødvendigvis være i toppsjiktet. Progresjon gjennom studiet teller positivt, fremholder Nørgaard Madsen.

Techno Consult er med sine vel 100 ansatte Norges største rådgivende ingeniørfirma innen VVS, energi- og miljøteknikk. Selskapet legger vekt på å ha en blanding av nyutdannede og mer erfarne medarbeidere. De unge stiller med ny og oppdatert kunnskap, og kan mye datateknikk. I tillegg viser de et bredt samfunnsengasjement, og de er opptatt av å bygge nettverk allerede mens de studerer, sier Nørgaard Madsen.

Ut i verden

Schlumberger Oilfield Services rekrutterer årlig 30–40 norske sivilingeniører. De får internasjonal kontrakt i det multinasjonale selskapet som leverer reservoartjenester innen utforsking og produksjon til olje- og gassindustrien. I prinsippet kan de bli sendt på oppdrag hvor som helst i de mer enn 100 landene hvor selskapet har sin aktivitet.

Det handler om å bringe kompetanse på tvers av landegrenser, olje- og gassmarkeder og -problemstillinger. Selskapet har frihet til å flytte medarbeidere til høyaktivitetsområder. – Kandidatene må ha et genuint ønske om å orientere seg internasjonalt, forteller Eirik Nilsen.

Grundig vurdering

Schlumbergers senter i Stavanger siler interessante kandidater gjennom en grundig prosedyre med utstrakt bruk av evne- og ferdighetstester. Faglige og personlige ferdigheter synliggjøres gjennom oppgaver som løses individuelt og gruppevis.

– Vi har ingen smal oppskrift på gode kandidater. Vi har definert et sett faglige og personlige egenskaper som er gunstige for å prestere i denne jobben. I rekrutteringsprosessen leter vi etter bevis på hvorvidt kandidatene har disse egenskapene, sier Nilsen.

– Passelig pågående

Techno Consult benytter ikke tester, men baserer seg på to intervjurunder med forskjellige intervjuledere. Den som har ansvar for første runde, er med som bisitter i det andre intervjuet.

– Hensikten er først og fremst å få et inntrykk av kandidatene. Er dette personer vi kan tenke oss å sende ut på møter hos våre kunder? Er de blyge? Hvordan ser de på sin egen kunnskap? Viser de initiativ? De må kunne sine ting og være passelig pågående, men samtidig se sine egne begrensninger, fremholder Christian Nørgaard Madsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.