NETTARKIV

Jakter på energi hos Alcoa

Trond Gram
4. des. 2009 - 10:52

– Min jobb er å prioritere prosjekter, sortere hvilke prosjekter det er fornuftig å begynne med først og beregne effekten, sier Stine Skagestad, energijeger i Alcoa Norge.

Aluminiumsgigantens smelteverk på Lista er første aluminiumsverk i verden som har gjennomført en sertifisering av energiledelsessystemet.

EN-16001 er navnet på den nye europeiske standarden som Det Norske Veritas har verifisert Alcoa etter.

Standarden fokuserer på andre ting enn bare tekniske installasjoner og forbedringer og ser på hvordan bedriften bruker energi og setter mål for forbedringer.Holdninger og bevissthet

– Det går mye på holdninger og bevissthet. Industrien har vært opptatt av energibruk lenge, men så lenge prisene ikke har vært høyere enn den har vært har det kanskje ikke vært så viktig, sier Thomas Haug i DNV.

Alcoa har sertifisert energiarbeidet til flere bedrifter innen treforedlingsindustrien, men Alcoa er den første utenfor den industrien som blir sertifisert.

– De bedriftene vi har jobbet med har erfart at det er en god del å hente på å tenke helhet, sier Haug.Får et ytre press

Stine Skagestad forteller at årsaken til at Alcoa nå valgte å la seg sertifisere er at de fikk tilsagn om 25 millioner kroner i støtte fra Enova for å kutte drøye 71 GWh.

– For å forvalte de kuttene på en mest mulig fornuftig måte valgte vi å begynne med energiledelse, sier hun og legger til at Alcoa tidligere har sett nytte av en EN 14001-sertifisering innen miljø.

– Med sertifisering får vi et ytre press ved at vi blir revidert en gang i året, legger hun til.

– Man setter seg ned og kartlegger all energibruken, fra A til Å og finner ut hva som er vesentlig. Hva som kan påvirkes og hva man kan gjøre noe med. Det er noen lavthengende frukter som koster lite og gir grei effekt, også er det noe som krever større investeringer og en mer langsiktig plan, legger Haug til.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.