BYGG

Jakter på byggefeil for 15 milliarder

JAKTER PÅ FEIL: Her har Erling Thune-Holm i Skanska funnet en fuktsperre som ligger innenfor blikket. Feilen registreres, fotograferes og rapporteres med PDA-en slik at andre kan lære av feilen.
JAKTER PÅ FEIL: Her har Erling Thune-Holm i Skanska funnet en fuktsperre som ligger innenfor blikket. Feilen registreres, fotograferes og rapporteres med PDA-en slik at andre kan lære av feilen.

Feil for 15 milliarder

  • Det finnes ingen sikre estimat på hvor mye feil i byggenæringen koster. Siste rapport er ti år gammel, og antyder at ti prosent av kostnaden ved bygg skyldes feil; halvparten er feil i byggeperioden, halvparten av feilene kommer til syne etter overtagelse.
  • Dersom disse tallene legges til grunn, gjorde byggenæringen feil for nesten 15 milliarder kroner i fjor.
  • Byggekostnadsprogrammet i regi av Kommunal- og regionaldepartementet og BAE-rådet (Bygg-, anleggs-, og eiendomsrådet) gir støtte til prosjekter som bidrar til å senke feilprosenten i byggenæringen.

Slik fungerer feilverktøyet

  • Programmet Quick Feedback installeres på PDA og PC. Ute på byggeplassen gjør programmet at man på en enkel måte kan registrere feilene.
  • Bilde av feilen tas med PDA-ens kamera og legges ved feilrapporten.
  • Feilrapporten dokkes mot PC, og havner i bedriftens register.
  • Dette vil lede fram i en helhetlig rapport slik at bedriften etter hvert får en komplett oversikt over hvor det gjøres feil.
  • Rapporten kan danne grunnlag for tiltak og kompetanseheving blant både fagarbeidere og ingeniører.

Prosjektet kan få stor betydning for hele bygg- og anleggsnæringen.

Betydelige tall

Skanska håper å kutte antall feil på byggeplassen med 20 prosent med sitt nye prosjekt. Det kan bety 50 millioner kroner ekstra rett på bunnlinja.

- Disse tallene er betydelige, men ikke urealistiske. Feil på byggeplassen er rent tap og går rett på bunnlinja, sier kunnskapsforvalter Erling Thune-Holm i Skanska.

Under Kursdagene på NTNU på nyåret delte han sine erfaringer om det nye prosjektet som kan sørge for færre feil og bedre lønnsomhet i hele byggenæringen.

Feil tankegang

Teknisk Ukeblad møtte han og kollega Katrine Johansen på en av Skanskas byggeplasser. Thune-Holm finner raskt fram til veggkledning som står rett ned i jorda uten luft mellom, samt en fuktsperre som er festet innenfor blikket i stedet for utenfor. Dette er typiske eksempler på feil som i sum koster selskapet store summer, og som med ganske enkle grep kan unngås.

Å vise fram feil på egen byggeplass til en journalist er ikke helt vanlig. Men Erling Thune-Holm mener det å skjule feil er en tankegang byggenæringen må bort fra.

- Karrieremessig selvmord

- Medarbeidere skal ikke frykte at det er karrieremessig selvmord å innrømme feil. Vi er ikke opptatt av hvem som har gjort feilene, men vi ønsker ikke ågjenta dem, sier Thune-Holm.

- Næringen velger gjerne løsninger ut fra hvordan det gikk da vi monterte dem, ikke ved å se om de fungerer etter fem år, fortsetter han.

Får støtte

Byggekostnadsprogrammet har støttet Skanskas prosjekt med 700.000 kroner. Ifølge programleder Egil Skavang er det grunn til å tro at byggefeil er et større problem under dagens høykonjunktur enn for fire-fem år siden.

Bygg fra slutten av 1980-tallet har også flere feil på grunn av datidens høykonjunktur, bekrefter NTNU-professor Svein Bjørberg, som foreleste under Kursdagene ved NTNU.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.