Prosjektet kan få stor betydning for hele bygg- og anleggsnæringen.
Betydelige tall
Skanska håper å kutte antall feil på byggeplassen med 20 prosent med sitt nye prosjekt. Det kan bety 50 millioner kroner ekstra rett på bunnlinja.
- Disse tallene er betydelige, men ikke urealistiske. Feil på byggeplassen er rent tap og går rett på bunnlinja, sier kunnskapsforvalter Erling Thune-Holm i Skanska.
Under Kursdagene på NTNU på nyåret delte han sine erfaringer om det nye prosjektet som kan sørge for færre feil og bedre lønnsomhet i hele byggenæringen.
Feil tankegang
Teknisk Ukeblad møtte han og kollega Katrine Johansen på en av Skanskas byggeplasser. Thune-Holm finner raskt fram til veggkledning som står rett ned i jorda uten luft mellom, samt en fuktsperre som er festet innenfor blikket i stedet for utenfor. Dette er typiske eksempler på feil som i sum koster selskapet store summer, og som med ganske enkle grep kan unngås.
Å vise fram feil på egen byggeplass til en journalist er ikke helt vanlig. Men Erling Thune-Holm mener det å skjule feil er en tankegang byggenæringen må bort fra.
- Karrieremessig selvmord
- Medarbeidere skal ikke frykte at det er karrieremessig selvmord å innrømme feil. Vi er ikke opptatt av hvem som har gjort feilene, men vi ønsker ikke ågjenta dem, sier Thune-Holm.


- Næringen velger gjerne løsninger ut fra hvordan det gikk da vi monterte dem, ikke ved å se om de fungerer etter fem år, fortsetter han.
Får støtte
Byggekostnadsprogrammet har støttet Skanskas prosjekt med 700.000 kroner. Ifølge programleder Egil Skavang er det grunn til å tro at byggefeil er et større problem under dagens høykonjunktur enn for fire-fem år siden.
Bygg fra slutten av 1980-tallet har også flere feil på grunn av datidens høykonjunktur, bekrefter NTNU-professor Svein Bjørberg, som foreleste under Kursdagene ved NTNU.