BYGG

Jakter på byggefeil for 15 milliarder

Espen Leirset
15. jan. 2007 - 07:30
Vis mer

Prosjektet kan få stor betydning for hele bygg- og anleggsnæringen.

Betydelige tall

Skanska håper å kutte antall feil på byggeplassen med 20 prosent med sitt nye prosjekt. Det kan bety 50 millioner kroner ekstra rett på bunnlinja.

- Disse tallene er betydelige, men ikke urealistiske. Feil på byggeplassen er rent tap og går rett på bunnlinja, sier kunnskapsforvalter Erling Thune-Holm i Skanska.

Under Kursdagene på NTNU på nyåret delte han sine erfaringer om det nye prosjektet som kan sørge for færre feil og bedre lønnsomhet i hele byggenæringen.

Feil tankegang

Teknisk Ukeblad møtte han og kollega Katrine Johansen på en av Skanskas byggeplasser. Thune-Holm finner raskt fram til veggkledning som står rett ned i jorda uten luft mellom, samt en fuktsperre som er festet innenfor blikket i stedet for utenfor. Dette er typiske eksempler på feil som i sum koster selskapet store summer, og som med ganske enkle grep kan unngås.

Å vise fram feil på egen byggeplass til en journalist er ikke helt vanlig. Men Erling Thune-Holm mener det å skjule feil er en tankegang byggenæringen må bort fra.

- Karrieremessig selvmord

- Medarbeidere skal ikke frykte at det er karrieremessig selvmord å innrømme feil. Vi er ikke opptatt av hvem som har gjort feilene, men vi ønsker ikke ågjenta dem, sier Thune-Holm.

- Næringen velger gjerne løsninger ut fra hvordan det gikk da vi monterte dem, ikke ved å se om de fungerer etter fem år, fortsetter han.

Får støtte

Byggekostnadsprogrammet har støttet Skanskas prosjekt med 700.000 kroner. Ifølge programleder Egil Skavang er det grunn til å tro at byggefeil er et større problem under dagens høykonjunktur enn for fire-fem år siden.

Bygg fra slutten av 1980-tallet har også flere feil på grunn av datidens høykonjunktur, bekrefter NTNU-professor Svein Bjørberg, som foreleste under Kursdagene ved NTNU.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.