FORUM

Jakten på kulelynet

25. aug. 2008 - 12:50

FYSIKK: I Teknisk Ukeblad 2508 står et par gode innlegg om lynet. Lyn er meget mer enn det som de fleste er oppmerksomme på. De fleste har hørt om om kulelyn, og mange som selv ikke har opplevd det, tror at det er noe dramatisk. Imidlertid er de fleste observasjonene av kulelyn meget uskyldige.

Kulelynet har opptatt forskere til alle tider. Det er lansert mange ulike teorier om hva det egentlig er. Det er vanskelig å forske på da det ikke kan hentes ned fra skyene av drager eller raketter. Mange mennesker har opplevd å se kulelyn i ulike sammenhenger, men selv om det vanligvis har en varighet på flere sekunder, er det ikke så lett å fotografere det.

Ved et forsøk på å fotografere et kulelyn som kom inn på et kjøkken, «eksploderte» det straks i en kraftig lysbue som fylte langt bort imot 1 m 3 i rommet. Lysbuen hadde en markert vertikal stråle, men det var vanskelig å tolke at den var rettet mot et mål som hadde god jordforbindelse som er det mest vanlige. «Eksplosjonen» medførte et meget kraftig smell. Det ble ikke registrert andre skader enn at telefonapparatet som befant seg i nærheten havarerte.

Ved en tidligere anledning ble fruen i det samme huset rammet av et kulelyn som plutselig kom under en lysekrone av jern over spisebordet i det samme kjøkkenet. Det tok fyr i pyjamasjakken på et par steder som hun straks fikk slokket uten særlige skader, men hun følte seg rundjult i et helt døgn etterpå.

Fra tid til annen kan man finne vindusglass med runde hull etter et lynvær der glasset er fordampet i midten og smeltekantene er glatte. Det kan være nærliggende å tenke seg at det er kulelyn som har laget hullene, men når ingen har observert hendelsen, kan vi ikke vite det sikkert. Men kulelyn kan gå gjennom glassruter uten å beskadige glasset. Det behøver ikke være vanskeligere fysikk enn at solstråler går gjennom glass med energi som gir lys og varme. Magnetiske kraftlinjer trenger seg også gjennom faste stoffer uten å etterlate seg spor.

Kulelynet er fortsatt et mysterium som er en utfordring for forskere.

Torstein Hervland

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.