MOTOR

Jagerflyet skjønner spansk aksent

8. okt. 2008 - 22:53

Mange vil kanskje huske Harald Heide Steen jr. som den legendariske Spantax-piloten: En mindre språkmektig spanjol med en hang til å fly lavt over Oslofjorden («zen zhousand feet, four zhousand feet – I am jet today, diss is my dog!»).

Se video: Spantax-piloten

Nå kommer et nytt eksempel på at virkeligheten etterligner kunsten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

I Spania prøves det i disse dager ut et nytt stemmestyringssystem som skal takle engelsk også med spansk aksent, skriver Aviation Week.

Styrer med stemmen

Det er en nyutviklet såkalt DVI (Direct Voice Input) som skal testes i to spanske Eurofighter Typhoon.

DVI er et verbalt brukergrensesnitt for såkalt menneske–maskin-interaksjon (MMI). Eller enklere forklart: En måte å styre datamaskinen ved hjelp av stemmen.

DVI finnes i flere moderne jagerfly i tillegg til Eurofighter, deriblant begge kamphanene om den norske jagerflykontrakten, F-35 Lightning II (JSF) og Jas-39 Gripen.

Støy og dårlig uttale

Ifølge Aviation Week kan Eurofighter-pilotene bruke DVI-systemet til å utføre 26 forskjellige kommandoer ved hjelp av stemmestyring. Blant annet forskjellige navigasjonsoppaver og skifte mellom forskjellige radarmodus på displayet.

Problemet har vært at i cockpiten er det mye støy, samt at g-krefter og oksygenmaska forvrenger stemmen. Og i tillegg er engelskuttalen høyst forskjellig blant pilotene som bruker Eurofighter. Jagerflyet brukes av både briter, tyskere, italienere og spanjoler.

Det er det amerikanske selskapet Conversay, som er spesialister på stemmegjenkjenningsutstyr, som nå har kommet opp med en ny type DVI både skal takle stemmeforvrengning og de forskjellige aksentene, skriver det anerkjente luftfartsmagasinet.

Særegenheter

– Etter å ha gjort opptak av alle de høyst forskjellige akustiske kjennetegnene, har vi lyktes med å utvikle et system som takler særegenhetene folk fra forskjellige nasjonaliteter har når de snakker engelsk, sier Aravind Ganapathiraju som er nestleder for Conversays teknologiavdeling.

Flyprodusenten EADS og General Dynamics har så langt montert testutstyret i to Typhooner tilhørende det spanske flyvåpenet. Hensikten er å implementere DVI-en i neste oppgradering av jagerflyet.

Se video på youtube

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.