KRAFT

Ja til vindkraft og nett i Midt-Norge

VOKSER: Den totale vindkapasiteten i USA er nå på over 35.000 MW. Det produserer nok energi til å forsyne 9,7 millioner hjem.
VOKSER: Den totale vindkapasiteten i USA er nå på over 35.000 MW. Det produserer nok energi til å forsyne 9,7 millioner hjem. Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
7. juni 2010 - 12:31

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt konsesjon til fire vindkraftverk med nødvendige kraftledninger i Midt-Norge.

Konsesjonene er gitt til Statkraft Agder Energi Vind DA, Sarepta Energi AS, TrønderEnergi Nett AS og Statnett SF.

2 TWh

Dersom selskapene velger å bygge ut vindparkene, kan den krafttrengende regionen få drøyt 2 TWh ny kraftproduksjon i året.

Det svarer til 4/5 av årsforbruket i Trondheim.

De fire vindkraftverkene har totalt inntil 770 MW installert effekt, som tilsvarer ca 330 vindturbiner forutsatt en størrelse på 2,3 MW installert effekt per turbin.

Fire parker

Disse vindparkene har fått konsesjon:

  • Storheia (Åfjord og Bjugn kommuner)
  • Kvenndalsfjellet (Åfjord kommune)
  • Roan (Roan kommune)
  • Sørmarkfjellet (Osen og Flatanger kommuner)

Det er også gitt konsesjon til en 420 kV kraftledning fra Namsos til Storheia transformatorstasjon i Åfjord kommune, og en 420 kV kraftledning fra Namsos til Storheia.

Lagt på is

De fire vindkraftverkene har totalt inntil 770 MW installert effekt, som tilsvarer ca 330 vindturbiner forutsatt en størrelse på 2,3 MW installert effekt per turbin.

De fire kraftverkene på Fosen og i Namdalen ble plukket ut fra en liste på totalt 27 vindkraftverk. 19 av parkene ble lagt på is i fjor, mens fire fortsatt er til behandling i NVE.

Lang prosess- Det har vært en lang prosess å prioritere de 27 vindprosjektene. Vi har fått mange regionale innspill. Også disse vindparkene har ulike virkninger, men vi mener de er akseptable, og at dette er de beste prosjektene når det kommer til å utnytte vindkapasiteten i regionen, sier avdelingsdirektør Rune Flatby til Teknisk Ukeblad.

Han legger til at spesielt reindriftsnæringen ble tatt hensyn til under konsesjonsprosessen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.