KRAFT

Ja til vannkraft i Brasil

Brasilianske myndigheter har sagt ja til bygging av to gigantiske vannkraftverk og tilhørende demninger i Amazonas.
Brasilianske myndigheter har sagt ja til bygging av to gigantiske vannkraftverk og tilhørende demninger i Amazonas. Bilde: Wikimedia Commons
Stein Jarle Olsen
16. juli 2007 - 09:40

De brasilianske myndighetene ga i forrige uke sitt ja til å la selskaper komme med tilbud rundt konstruksjonen av to enorme demningsprosjekter i Amazonas, melder Newscientist.

Milliardkostnad

Det er ventet at store konstruksjonsselskaper nærmest vil stille seg i kø for å få tilslaget på prosjektene, som til sammen har en estimert kostnadsramme på 20 til 28 milliarder real, eller mellom 60 og 83 milliarder kroner.

Demningene skal settes opp i Madeira-elven, en av Amazonas' største tilstrømningselver, og har fått navnene Santo Antonio og Jirau.

Myndighetene i Brasil håper demningene kan være ferdigkonstruerte innen 2012, og kraftverkene skal kunne produsere 6.450 MWh, noe som er rundt 8 % av landets totale kraftbehov.

Miljøproblemer

Miljøvernerne i det nasjonale instituttet for Amazonas-forskning (INPA) spår at demningene vil kunne føre til oversvømming av totalt 530 000 mål land, mye av det i nabolandet Bolivia - noe som har ført til protester fra de bolivianske myndighetene.

I tillegg vil de sannsynligvis føre til utryddelse av en rekke fiskearter og blokkere gyte-rutene til andre arter.

Andre potensielle problemer er økning i malariabærende mygg, flere soyaplantasjer som utrydder regnskogen og kvikksølvutslipp fra gullgravere.

Restriksjoner

For å forsøke å unngå mesteparten av problemene, har myndighetene pålagt prosjektet 33 ulike restriksjoner. Blant annet dreier det seg i stor grad om flytting av alle de som kan få hjemmene sine ødelagt av demningsprosjektet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.