IT

Ja til mobil i fly i Europa

PROBLEM FOR FLYSELSKAPENE: Målet til EU er at du skal kunne bruke mobilen på rutefly, men jabbingen din skal likevel ikke forstyrre de andre passasjerene, mener EUs kommissær for telekommunikasjon.
PROBLEM FOR FLYSELSKAPENE: Målet til EU er at du skal kunne bruke mobilen på rutefly, men jabbingen din skal likevel ikke forstyrre de andre passasjerene, mener EUs kommissær for telekommunikasjon. Bilde: Colurbox

Dette betyr at de som har med seg mobiltelefoner på rutefly – og det er cirka 90 prosent av alle passasjerene – blir tilgjengelige mens de er i lufta.

Vel å merke gjelder dette dersom de er i europeisk luftrom, heter det i en melding fra Europakommisjonen

Vil ha bedre regulering

"Felleseuropeisk telekommunikasjon som mobiltelefoni om bord på fly må ha såkalt ”one stop-shop”-regulering, slik at den kan fungere overalt i Europa".

Dette er begrunnelsen for EU-kommisjonens avgjørelse om å si ja til mobilbruk i rutefly.

Innovative pristilbud

Viviane Reding, som er EUs mektige kommissær for telekommunikasjon, forventer nå at mobiloperatørene kommer med det hun kaller gjennomskuelige og innovative pristilbud til folk som skal bruke mobiltelefon på fly.

Vil ikke ha ågerpriser

Dette er damen som tidligere har gått hardt ut mot mobilbransjens ågerpriser på roaming, altså samtrafikk mellom teleoperatører i ulike land.

Reding sier det ikke høyt, men hun forventer at mobilbransjen er mer edruelige når de snart skal fastsette hva du må betale når for å eksempelvis ringe hjem til familien mens du er på forretningsreise i europeisk luftrom.

Vil ikke bli forstyrret av mobiljabbing

Reding sier at mobiltelefoni om bord på fly kan være en meget attraktiv mobiltjeneste, spesielt for dem som er på forretningsreise og har et kommunikasjonsbehov, uansett hvor de er, og hvor de er på vei.

– Men hvis forbrukerne nå får skyhøye mobilregninger, kommer den nye tjenesten ikke i gang. Jeg oppfordrer også flyselskapene og operatørene om å sørge for at de som er om bord i flyene har mulighet for å ikke bli forstyrret av folk som benytter mobiltelefon i fly, sier Reding.

Mobilsoner i flyene?

EUs kommissær for telekommunikasjon har til nå ikke gitt noe konkret forslag til hvordan flyselskapene skal kunne løse dette problemet.

Før i tiden var det egne røykesoner i fly. Utspillet til Reding kan bety at det kanskje kommer egne mobiltelefonsoner i ruteflyene.

Dermed kan de som vil ringe gjøre dette uten å måtte forstyrre de andre flypassasjerene.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.