KRAFT

Ja til milliardpark

STØRST: Storbritannia har mer offshore vindkapasiteten enn hele resten av verden til sammen. Illustrasjonsbilde
STØRST: Storbritannia har mer offshore vindkapasiteten enn hele resten av verden til sammen. Illustrasjonsbilde Bilde: REPower
Mona Sprenger
22. juni 2010 - 12:31

Etter grundige overveielser har danske energipolitikere i dag godtatt Dong Energys tilbud om å bygge en havvindpark ved Anholt for om lag ti milliarder danske kroner ( ca 10,6 milliarder norske kroner). Siemens Windpower skal levere vindmøllene, skriver danske Ingeniøren.

Kostbart

Prisen har vakt debatt i Danmark. Flere partier har vært kritiske:

- Vi ble overrasket over at prisen har steget så mye fra Rødsand II til Dong Energys bud på Anholt. Derfor har det vært en forutsetning at det blir laget en uavhengig vurdering av om prisen er rimelig, og at det blir laget en grundig analyse av hvordan vi kan få mer og rimeligere vindkraft i fremtiden, sier SF’s Anne Grete Holmsgaard i en pressemelding.

Utslagsgivende for resultatet ble en uavhengig vurdering fra Ernst og Young, som sier at prisen er så høy, fordi der er stor etterspørsel etter turbiner, et begrenset tilbud og høye favorable støtteordninger i England.

Grønn vekstpakke

- Prosjekt Anholt Vindmøllepark er en grønn vekstpakke: Det kan giv opp til 8.000 jobber. Det forteller noe om mulighetene for Danmark i grønn vekst. Det skal fortsette under en ny regjering, sier Socialdemokraternes Ole Hækkerup.

Det settes nå i gang en stor ny analyse som skal vurdere andre modeller for etablering av vindmølleparker i havet, som det vil ta minst seks måneder og lage.

- Milepæl

Dong Energy er fornøyd:

- Anholt Havmøllepark er en betydningsfull milepæl innen utbygging av grønn energiproduksjon i Danmark. Dong Energy er derfor glade for at bygge Danmarks nye store vindpark, sier Anders Eldrup, adm. direktør i Dong Energy.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Det er Siemens Wind Power, som skal levere vindturbinene, som hver enkelt har en kapasitet på 3,6 MW.Fire prosent

Parken som til sammen blir på 400 MW, vil kunne levere el som tilsvarer 400.000 danske husholdninger årlige forbruk, eller fire prosent av Danmarks elforbruk.

Parken leverer den første strøm innen utgangen av 2012, og at hele parken skal være i drift ved utgangen af 2013.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.