KRAFT

Ja til Midtfjellet vindpark

Jannicke Nilsen
28. mai 2008 - 12:48

Olje-og energidepartementet (OED) har gitt Midtfjellet Vindkraft AS konsesjon til å bygge og drive et vindkraftverk med inntil 150 MW installert effekt i Fitjar kommune i Hordaland.

I tillegg har OED gitt Sunnhordland Kraftlag AS konsesjon for å bygge og drive en 300 kV kraftledning fra Midtfjellet til Børtveit i Fitjar og Stord kommuner, slik at kraften fra vindkraftverket føres inn på det eksisterende overføringsnettet.

10-årsjubileum

– Dette er ein gledesdag. Vi har feiret 10-årsjubileum for arbeidet med dette prosjektet, og er godt inne i vårt ellevte år, seier daglig leder Ole Vidar Lunde i Fitjar Kraftlag til Bergens Tidende.

Nå skal kraftselskapet ut på det hete markedet for vindturbiner og anleggsarbeid.

Den norske vindkraftforeningen (Norwea) er også fornøyd.

- Vi er svært fornøyde med at OED ikke overprøver NVEs konsesjonsvedtak men gir endelig konsesjon til Midtfjellet. Igjen ser vi at regjeringen mener alvor med satsningen på fornybar energi, sier Øivind Isachsen i Norwea.

Vil ha fortgang

OEDs avgjørelse kom etter at olje- og energiminister Åslaug Haga tidligere i vår varslet fortgang i saksbehandlingen av elleve vindkraftkonsesjoner som er påklaget av blant annet grunneiere og naturinteresser.

- Regjeringen er svært opptatt av å få fart på utbyggingen av fornybar energi. 3 TWh vindkraft skal realiseres innen 2010. Fitjar vindpark vil gi et vesentlig bidrag med fornybar energi som er med på å styrke forsyningssikkerheten. Vindkraftverket kan produsere strøm som tilsvarer det årlige forbruket til cirka 22 500 husstander, sier olje- og energiminister Åslaug Haga i en pressemelding.

Fire kvalifiserte

Avgjørelsen betyr at det nå er fire kvalifiserte vindkraftprosjekter som kan være med i kampen om å få tildelt penger fra Enovas nye utlysningsrunden for vindkraft. Dersom konsesjonshaverne velger å søke, vel og merke.

– Vi er uansett avhengige av en støtteordning. Enova har et vindkraftprogram der vi kan søke om støtte, med frist i september, sier Lunde til BT.

Grunneiere anket

Midtfjellet vindparks årsproduksjon er anslått til om lag 500 GWh, med en effekt på den enkelte mølle på mellom 2 og 5 MW.

Selskapet eies 50 prosent av det lokale kraftlaget Fitjar Kraftlag PL og 50 prosent av det danske energiselskapet DONG Energy AS.

Norges vassdrags-og energidirektorat (NVE) ga Midtfjellet konsesjon i februar i fjor. Konsesjonen ble da anket av en rekke grunneiere og interesseorganisasjoner.

Venter på svar

OED skal fortsatt ta endelig avgjørelse for ti vindkraftkonsesjoner som er påklaget. Norwea ber Haga ta grep raskt, slik at flere prosjekter kan bli med i søknadsrunden om å få investeringsstøtte fra Enova.

- Fristen 15. september nærmer seg. Med så omfattende krav som stilles til søknaden er det klart det haster for utbyggere som allerede har ventet i årevis på konsesjon, sier Isachsen.

Her er listen:

  • Skallhalsen vindpark, utenfor Vadsø. Søker: Statkraft.
  • Fakken vindpark. Søker: Troms Kraft Produksjon AS
  • Nygårsfjellet, Narvik. Søker: Nordkraft Vind AS
  • Andmyran vindpark, Andøya. Søker: Andmyran Vindkraft AS
  • Selbjørn Vindpark, Austevoll. Søker: Statkraft
  • Tre mindre vindparker i Austevoll kommune Søker: Hybrid Tech
  • Tysvær vindkraftverk, ved Kårstø, Rogaland. Søker: RES Skandinavien AB
  • Lista vindpark, Vest-Agder. Søker: Norsk Miljøenergi Sør AS
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.