KRAFT

Ja til kraftverk i Sogn og Fjordane

Camilla Aadland
19. des. 2008 - 14:06

Statkraft Energi AS har i dag fått tillatelse til å bygge Eiriksdal kraftverk i Høyanger kommune i det regulerte og utbygde Høyangervassdraget i Sogn og Fjordane.

Viktig bidrag

– Tilleggsutbyggingen vil gi tilgang på ny produksjon og er et viktig bidrag til Regjeringens satsing på mer fornybar energi. Samtidig er dette utbyggingsprosjektet et godt eksempel på mulighetene til å få mer produksjon i et område som tidligere er bygd ut, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

200 arbeidsplasser

For ti dager siden gikk LO ut og krevde fortgang i saksbehandlingen.

Distriktssekretær i LO, Arvid Langeland, sa da at en utbygging med rundt 200 arbeidsplasser vil få stor sysselsettingseffekt i nedgangstidene som er nå.

– I tillegg kan effekten for leverandører og underleverandører bli stor, så det har stor betydning for fylket vårt, sa han til NRK.

Lang tid

Han mente olje- og energiministeren hadde brukt altfor lang tid på avgjørelsen. Statkraft søkte konsesjon i 2005.

For ett og et halvt år siden gikk NVE inn for bygging av kraftverket. Siden da har søknaden ligget hos Olje- og energidepartementet.

Bra for laksen

Med utbyggingen vil Daleelva få økt vannføring over året, noe som skal gi positive virkninger for laks- og sjøørretbestanden. Det vil bli tilbakeført et ca 72 km2 stort nedbørsfelt til elva.

I tillegg vil eksisterende kraftledninger i Dalsdalen bli fjernet, og kraftverkene K2 og K3 i Høyangervassdraget vil bli tatt ut av drift og revet.

Eiriksdal kraftverk vil gi en årlig kraftproduksjon på ca 100 GWh, som tilsvarer det årlige forbruket til ca 5.000 husstander.

Totalproduksjonen i Høyangervassdraget vil med denne tilleggsutbyggingen utgjøre i overkant av 1.000 GWh pr år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.