KRAFT

Ja til Havsul I

ALVORLIG: Statsråd Terje Riis-Johansen beskirver kraftsituasjonen i Midt-Norge som svært alvorlig, og tar æren for svenskenes oppgradering.
ALVORLIG: Statsråd Terje Riis-Johansen beskirver kraftsituasjonen i Midt-Norge som svært alvorlig, og tar æren for svenskenes oppgradering. Bilde: Scanpix
Mona Sprenger
10. sep. 2009 - 15:05

Fakta

Vindkraftverket Havsul ligger i området utenfor Harøy i Sandøy kommune og dekker et areal på 62 kvadratkilometer.

Havsul I vil få en samlet produksjon på ca 1 TWh årlig. Dette tilsvarer strømforbruket til ca. 49.000 husstander. det er planlagt 78 vindmøller med en rotordiameter på 120 meter. Møllene blir 95 meter høye.

Byggestart kan tidligst skje i 2011.

Havsul II er planlagt i havet utenfor Giske og Haram. Den nordøstlige delen av vindparken ligger ca 1,8 kilometer utenfor Ulla fyr på Haramsøy, mens den sørvestlige delen ligger ca 4,3 kilometer utenfor Vigra. De ytterste vindturbinene ligger 10-11 kilometer fra land.

Havsul II vil få en samlet produksjon på ca 1,1 TWh årlig. Dette tilsvarer strømforbruket til ca. 56.000 husstander.KILDE: Sunnmørsposten

Olje- og energidepartementet har gitt konsesjon til vindkraftverket Havsul I, som ligger til havs utenfor Sandøy kommune i Møre og Romsdal. Bak prosjektet står Vestavind Offshore.

Havsul II utenfor Haram kommune er satt på vent.

Betydelig kraftproduksjon

Konsesjonen omfatter et vindkraftverk på 350 MW. Årlig produksjon kan bli så mye som 1 TWh elektrisitet, tilsvarende forbruket til om lag 50 000 norske husstander.

- Dette er den første konsesjonen til et storskala vindkraftverk til havs, og er en milepæl for energisektoren, sier Riis-Johansen i en pressemelding. Han mener at Havsul I kan bidra med en betydelig kraftproduksjon i Midt-Norge.

- Utbyggingen av bunnfaste vindturbiner vil styrke teknologi- og kompetanseutviklingen på veien mot en ny norsk næring innen havbasert fornybar energi.

Lokal motstand

Det anlegget som regjeringen nå åpner for å bygge ut er en betydelig redusert utgave av de såkalte Havsul-utbyggingene, skriver Sunnmørsposten. Opprinnelig ønsket selskapet Havgul, som har solgt prosjektet, å bygge ut landnære havvindmøller på hele strekningen fra Giske og helt opp mot Kristiansund. Stor lokal motstand i Giske kommune stoppet planene utenfor Godøy og Valderøy. Havsul 2, som er planlagt bygget utenfor Nordøyane, har Haram kommunestyre sagt ja til, men den setter nå olje-og energiministeren på vent på ubestemt tid.Miljøovervåkningsprogram

- Olje- og energidepartementet har også gitt konsesjon til kabling av krafttilførselen fra Havsul I over øya Gossen til Nyhamna slik Aukra kommune har bedt om, sier Terje Riis-Johansen.

Utbyggingen skal følges opp med et miljøovervåkingsprogram som blant annet tar for seg anleggets påvirkning på fugl og fisk. Denne kunnskapen kan ha stor betydning for oppfølgingen av regjeringens forslag til havenergilov for å kartlegge arealer for framtidig havbasert vindkraft.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.