KRAFT

Ja til Fræna-gasskraft

JA TIL GASS: Industrikraft Møre får energikonsesjon til et gasskraftverk på Elnesvågen i Fræna kommune, etter å ha klaget på NVEs avslag. Dermed kan gasskraft bli en av løsningene på kraftmangelen i Midt-Norge.
JA TIL GASS: Industrikraft Møre får energikonsesjon til et gasskraftverk på Elnesvågen i Fræna kommune, etter å ha klaget på NVEs avslag. Dermed kan gasskraft bli en av løsningene på kraftmangelen i Midt-Norge. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
20. aug. 2009 - 10:55

Industrikraft Møre fikk i dag ja til å bygge gasskraftverk i Elnesvågen i Fræna.

Det er Olje- og energidepartementet som har avgjort saken etter en klagerunde.

NVE ga avslag

Tidligere har Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) avslått Industrikraft Møres (IKM) søknad om energikonsesjon til gasskraftverket.

– Jeg synes det er viktig å legge til rette for å få fram nye energiprosjekter uten klimautslipp i Norge, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

I sommer gikk fem av landets største organisasjoner sammen om å kreve konsesjon til gasskraftverk i Midt-Norge: Les saken her

Ingen statsstøtte

Gasskraftverket blir på 450 megawatt (MW). Opprinnelig søkte IKM om utslippstillatelse for et gasskraftverk uten CO2-fjerning i 2006. Dette ble avslått av NVE i mars 2008, og IKM klagde på vedtaket.

Miljøverndepartementet ga utslippstillatelse i mai 2009, forutsatt at det blir CO2-fjerning ved anlegget fra første dag. Staten skal ikke støtte denne CO2-fjerningen.

– Konsesjonen forutsetter rensing fra dag én. Ut fra en helhetsvurdering har jeg bestemt at det skal gis energikonsesjon til Industrikraft Møre, sier Riis-Johansen.

Vil løse kraftsituasjonen

Olje- og energiministeren har varslet en anbudsprosess for å løse kraftsituasjonen i Midt-Norge. Nå kan også Industrikraft Møre delta i den prosessen.

NVE må nå fatte et nytt vedtak i saken.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.