MENINGER

Ja til fjernvarme

26. mai 2008 - 10:14

ENERGI: Strøm er en meget anvendelig energibærer: den kan drive alt fra komfyrer og TV til elbiler. Bruk av fjernvarme setter fri betydelig produksjons- og overføringskapasitet på strøm. Strømmen kan f eks brukes til å dekke behovet til den voksende elbil flåten i Norge (jf. TU 1808, s 82). Strøm som eksporteres til kontinentet bidrar til å erstatte skitten strøm fra kullkraftverk med ren norsk vannkraft. Motstanderne av fjernvarme overser tilsynelatende disse allmennyttige fordeler ved fjernvarme.

Som fjernvarmebrukere gjennom 25 år mener vi allikevel at vilkårene for husholdninger som bruker fjernvarme må forbedres, skal denne miljøvennlige energiformen oppnå sitt potensial. Vi er bundet til en monopolleverandør, noe som setter oss i en svak forhandlingsposisjon. Dette krever et regelverk som ivaretar våre interesser overfor leverandøren.

Energilovens prinsipp om at oppvarming med fjernvarme ikke skal koste mer enn oppvarming med strøm, er i utgangspunktet rimelig. Men tiden har løpt fra loven. I dag kan den som bruker strøm til oppvarming inngå langsiktige kontrakter med strømleverandører og på den måten beskytte seg mot pristopper i kalde og tørre vintre. Fjernvarmeprisen settes derimot hver måned ut ifra el-spotpris. Paradoksalt nok betaler da vi som fjernvarmekunder ekstra dyrt i situasjoner der elforsyningen er presset, til tross for at vi gjennom bruk av fjernvarme demper etterspørselen etter elkraft.

Hva med å la fjernvarmekunden velge hvilken strømtariff som skal brukes i prissetting av fjernvarme? Regelverket bør dessuten ta hensyn til at fjernvarmebrukere har større bygge- og vedlikeholdskostnader enn de som bruker panelovner.

Hans Ekkehard Plesser

Styreleder Søndre Nordstrand ENØK

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.