KOMMENTARER

Ja til energieffektivisering av bygningsmassen

BOLIGER VIKTIG: - Vi regner med at myndighetene og Enova fortsetter å støtte opp om energieffektivisering av store næringsbygg og offentlige bygg, men hvis Norge skal nå energisparemålene må det lages omfattende støtteordninger rettet mot eierne av små bygg og boliger, skriver BNLs Rannveig R. Landet i denne kommentaren.
BOLIGER VIKTIG: - Vi regner med at myndighetene og Enova fortsetter å støtte opp om energieffektivisering av store næringsbygg og offentlige bygg, men hvis Norge skal nå energisparemålene må det lages omfattende støtteordninger rettet mot eierne av små bygg og boliger, skriver BNLs Rannveig R. Landet i denne kommentaren. Bilde: BNL
14. okt. 2011 - 15:47
  • Skrevet av Rannveig Ravnanger Landet, dir. miljø og energi, Byggenæringens Landsforening (BNL).

Egil Skavang i Arkitektbedriftene uttaler til Teknisk Ukeblad at Vil ha Enova-midler til næringsbygg .

BNL støtter fullt og helt at Enova bør beholde midlene de står oppført med Utsetter budsjettkutt for Enova , og at midlene må brukes til energieffektivisering av eksisterende bygninger.

Dette vil gi stor uttelling i form av spart energibruk, bedre forsyningssikkerhet, mindre klimagassutslipp og bedre luftkvalitet lokalt.Enova støtter også i dag store og ambisiøse energispareprosjekter, om enn i mindre omfang enn man skulle ønske.

Utfordringen er bare at det største sparepotensialet (55 %) i bygg samlet sett, ligger i boligmassen; nærmere bestemt i alle småhusene vi har i dette landet, og energieffektivisering her støttes så å si ikke av Enova.Vi regner med at myndighetene og Enova fortsetter å støtte opp om energieffektivisering av store næringsbygg og offentlige bygg, men hvis Norge skal nå de ambisiøse energisparemålene som Arnstadutvalget foreslår, må det lages omfattende støtteordninger rettet mot eierne av små bygg og boliger.

Boligeierne har i mange år betalt inn penger til energifondet, men fått lite tilbake.

Uten økonomiske virkemidler rettet mot vanlige boligeiere er det umulig å nå målet om å spare 10 TWh i bygg innen utgangen av 2020.Skavang er opptatt av den kunnskapsspredning som kan skje i de store prosjektene.

Det er viktig med piloter og å lære av dem som går først, men det er ofte helt forskjellige bedrifter og personer som arbeider i store næringsbygg og dem som rehabiliterer boliger lokalt.

Læringen må skje hos dem som faktisk skal utføre jobbene.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

BNL har etablert et godt samarbeid med Enova, og vi håper at dette samarbeidet, kompetansesatsingen som skjer gjennom Lavenergiprogrammet, bransjeskolene og bedriftene koblet med økonomiske insentiver til byggeierne, skal føre til at Norge får en energieffektiv, miljøvennlig og kvalitativt god bygningsmasse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.