KRAFT

Ja til Dalane Vind

VOKSER: Den totale vindkapasiteten i USA er nå på over 35.000 MW. Det produserer nok energi til å forsyne 9,7 millioner hjem.
VOKSER: Den totale vindkapasiteten i USA er nå på over 35.000 MW. Det produserer nok energi til å forsyne 9,7 millioner hjem. Bilde: colourbox.com
Mona Sprenger
18. des. 2009 - 14:10

- Endelig! Vi har ventet i to og et halvt år på dette svaret. Nå er vindparken et steg nærmere realitet, jubler styreleder Reinert Vassbø i Dalane Vind.

Selskapet har fått konsesjon til å bygge ut inntil 150 MW vindkraft i Bjerkreim. Det vil si mellom 50 og 60 vindmøller. Dersom vindparken blir bygget fullt ut blir den like stor som Norges største vindpark, skriver Dalane Vind i en pressemelding.

Ja-område

Bjerkreim er et av fire vindkraftprosjekter som Dalane Vind utvikler i regionen. Selskapet fikk uttelling på sin første konsesjonssøknad til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

- I bakgrunnen for konsesjonsvedtaket bekrefter NVE vår oppfatning av at Bjerkreim vindpark er et svært godt prosjekt, et av de beste i Norge. Vinden er god, parken ligger i et ja-område i fylkesdelsplanen for vindkraft, det er enkel tilgang til kraftnettet og konfliktgraden er lav, sier Vassbø.

Dessuten er vindkraftplanene ønsket velkommen av kommunen og grunneiere, og en undersøkelse fra TNS Gallup i høst viser at 72 prosent av innbyggerne i regionen har et positivt eller svært positivt inntrykk av vindkraft.

Kraftsenter

Ytterligere tre selskaper fikk fredag konsesjon til å bygge vindparker i Bjerkreim. Kommunen kan dermed bli et kraftsenter for norsk vindkraft. Det har ordfører Marthon Skårland ingenting imot.

- Vi er i seiersrus! Dette er en stor dag i Bjerkreim. Vi håper alle vindparkene blir realisert. De vil gi betydelige inntekter, mellom 15 og 20 millioner årlig i eiendomsskatt. Det er mye i en kommune med et driftsbudsjett på 130 millioner kroner, sier Skårland.

Vindparkene vil også gi inntekter til grunneierne, arbeidsplasser til lokale entreprenører i en utbyggingsfase og senere faste arbeidsplasser innen drift og vedlikehold.

- Nå forventer vi en rask videre behandling av vindkraftprosjektene i regionen. Vi har ventet lenge, altfor lenge. Var det opp til kommunen ville gravemaskinene vært på plass rett over nyttår, sier ordføreren.

Vil bygge mer

Dalane Vind eies av Dalane energi og Agder Energi med 50 prosent hver. Samarbeidet mellom de to eierselskapene trekkes fram som en suksessfaktor.

- Agder Energi har spisskompetanse på prosjektutvikling, vindmåling og -analyse. Dalane energi har bidratt med uvurderlig kunnskap om lokale forhold. Samarbeidet har gjort det mulig å finne fram til de aller beste stedene for vindkraft i regionen. Vi vil gjerne bygge ut mer vindkraft og håper på konsesjon på Svåheia litt lenger sør i fylket på nyåret, sier Vassbø.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.