TRAFIKK OG ITS

ITS prioriteres høyt i Samferdsels-departementet. – Vi er allerede verdensledende på flere områder, sier Dale

Både samferdselsminister Jon Georg Dale, statssekretær Tommy Skjervold og flere av toppbyråkratene i departementet er på plass på ITS World Congress i Singapore.

Samferdselminister Jon Georg Dale har brukt deler av uka på ITS World Congress, bl a for å signalisere hvor viktig dette teknologiområdet er for å effektivisere alle transportområdene i Norge.
Samferdselminister Jon Georg Dale har brukt deler av uka på ITS World Congress, bl a for å signalisere hvor viktig dette teknologiområdet er for å effektivisere alle transportområdene i Norge. Foto: Jarle Skoglund
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
23. okt. 2019 - 04:05

– I transportsektoren bruker vi ufattelig mye penger; i budsjettet for 2020 skal vi bruke 74 milliarder norske kroner til investering, drift og vedlikehold av transportsystemene våre. De pengene kunne vært brukt på enten styrking av sykehusbudsjettene, forbedring av omsorgstilbudet, barehager eller skoler. Derfor; når vi har fått så mye penger til disposisjon, så må de brukes smart! Det er kanskje det denne ITS World-kongressen gir oss mest impulser på. Hva vi skal få igjen av hver krone vi bruker, og hvordan vi tør ta risiko på det vi ikke helt vet svarene på ennå.  

Alle opptatt av effektiv transport

Det sa samferdselsminister Jon Georg Dale da ha hilste deltagerne og utstillere på den nordiske paviljongen under ITS World Congress i Singapore tirsdag.

Både departementet og dets fagetater er godt representert på arrangementet som samler 10.000 mennesker fra hele verden og som alle er opptatte av moderne og effektiv transport under fellesbegrepet ITS.

Dale synes det er ekstra kjekt at så mange fylkeskommunene har valgt å være med på årets ITS World Congress.

– Som en stadig viktigere aktør på transportsektoren får fylkene mer ansvar, og de må ta mer ansvar. Dette handler også om å følge med på den utviklingen som skjer, noe de får ved å besøke denne kongressen, forteller han.

Målet er smartere pengebruk

Til Veier24 forteller Jon Georg Dale at drivkraften for det sterke fokuset de velger å ha på ITS-området er mulighetene til å effektivisere og få til en smartere pengebruk innen transportområdet.

– Mulighetene innenfor dette teknologiområdet for å få bedre funksjonalitet ut av infrastrukturen vår, er så mange. Både det vi allerede har bygd, bedre vedlikehold, trafikksikkerhet, i det hele tatt en rekke områder som vi med egentlig ganske billige investeringer kan få ut stor effekt. Derfor er det viktig for oss i den politiske ledelsen å prioritere dette, men også for å gi et signal til mine underliggende fagetater om at dette ikke er noe venstrehåndsarbeid, men en jobb vi må gjøre for å få bedre resultater i samferdselspolitikken.

– Norge er langt framme

På enkelte områder har vi fortsatt en lang vei å gå, på andre er vi i Norge kjempegode, mener statsråden.

– Vi kommer til å være først i verden på autonome, elektriske skip. Jeg har sittet i ministermøte her nede i to dager nå, og hele verden snakker om nullutslippsløsninger. Det vi har gjort hjemme på fergene våre, og det som nå også skjer på hurtigbåtene, handler om en storstilt elektrifisering som gir nullutslippsløsninger. Dette er noe resten av verden foreløpig snakker om hvordan de skal få til. Et annet eksempel er at 47 prosent av alle nybilene solgt i Norge i 2019 var elbiler. På flere av disse områdene er vi altså verdensledende. Verden venter på å finne løsningene på mange av disse utfordringene, og da er mitt svar at dette er en fordel vi har opparbeidet oss som vi må tjene oss rike på, sier Jon Georg Dale.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.