Italia vurderer å nasjonalisere landets veiselskaper etter brukollapsen i Genova

Italias regjering varsler at den vurderer å nasjonalisere forvaltningen av landets infrastruktur etter at 43 mennesker mistet livet i brukollapsen i Genova.

43 mennesker mistet livet da Morandi-broen i Genova raste sammen for to uker siden. Nå vil den italienske regjeringen vurdere å nasjonalisere veiselskapene.
43 mennesker mistet livet da Morandi-broen i Genova raste sammen for to uker siden. Nå vil den italienske regjeringen vurdere å nasjonalisere veiselskapene. Foto: Simone Arveda/ANSA via AP/NTB scanpix
NTB
29. aug. 2018 - 13:21

Transport- og infrastrukturminister Danilo Toninelli sa i en høring i nasjonalforsamlingen mandag at regjeringen vil sørge for en full gjennomgang av konsesjonssystemet som innebærer at offentlige verdier blir tatt hånd om at private selskaper.

Mindre lukrative avtaler

Han sa også at regjeringen vil undersøke «fra sak til sak» om offentlighetens interesser blir best ivaretatt med en nasjonalisering eller med en reforhandling av eksisterende avtaler.

En reforhandling skal eventuelt sørge for at avtalene blir mindre lukrative for selskapene som blir tildelt konsesjonene, ifølge Toninelli.

LES OGSÅ: Eksperter: Restene av Genova-bru må rives umiddelbart eller avstives

For store overskudd

Kunngjøringen kommer etter en opphetet diskusjon med selskapet Autostrade per l'Italia, som har ansvaret for vedlikehold av nesten halvparten av Italias motorveier, deriblant A10, som Morandi-broen var en del av.

Flere ministre har anklaget selskapet for å ha tatt ut store overskudd, samtidig som det ble investert for lite i vedlikehold. Kort tid etter ulykken tidligere i august, truet regjeringen med å oppheve kontrakten.

LES OGSÅ: Hundrevis av bruer over hele Europa i dårlig stand - Vegvesenet sier norske bruer er trygge å kjøre på

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.