ENERGI

Italia og Libya signerer gassavtale verdt 80 milliarder kroner

Libyas statlige energiselskap sikret seg sin største enkeltinvestering på over 20 år da Italias statsminister Giorgia Meloni kom på besøk.

Italias statsminister Giorgia Meloni sammen med en av Libyas to rivaliserende statsministere, Abdul Hamid Dbeibah, på en pressekonferanse i Tripoli lørdag.
Italias statsminister Giorgia Meloni sammen med en av Libyas to rivaliserende statsministere, Abdul Hamid Dbeibah, på en pressekonferanse i Tripoli lørdag. Foto: AP/NTB
28. jan. 2023 - 19:55

Meloni var til stede da den italienske energigiganten Eni lørdag signerte en gassavtale verdt 8 milliarder dollar med Libyas statsdrevne oljeselskap NOC.

Libya er det andre nordafrikanske landet Meloni besøker denne uka. Hun er på jakt etter nye gassleverandører som kan erstatter russisk energi etter Russlands invasjon av Ukraina. Tidligere i uka var hun i Algerie, Italias viktigste naturgassleverandør, der hun signerte flere avtaler.

Under Melonis besøk signerte direktørene for Eni og NOC en avtale om å utvikle to gassfelter utenfor landets kyst. Planen er å starte utvinning i 2026, og det skal ifølge Eni også bygges et anlegg for karbonfangst.

Fabrikken til Chemring Nobel ligger på Sætre, med utslipp til Håøyfjorden i Indre Oslofjord. Det er like ved blant annet Håøya og Oscarsborg, som ses på bildet.
Les også

Asker: Klager på at sprengstoffabrikk får femdoble utslipp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.