DATATELE

- IT skal være gratis!

IT-OPPRØREREN: Med Tron Øgrim er en dyktig teknologisk rabulist gått bort. Han kjempet mot IT-selskapene, men holdt likevel mange betalte foredrag for dem. På bildet holder han et foredrag i Bergen i 2006. Det siste to årene var favorittemaet hans gratisleksikonet Wikipedia.
IT-OPPRØREREN: Med Tron Øgrim er en dyktig teknologisk rabulist gått bort. Han kjempet mot IT-selskapene, men holdt likevel mange betalte foredrag for dem. På bildet holder han et foredrag i Bergen i 2006. Det siste to årene var favorittemaet hans gratisleksikonet Wikipedia. Bilde: Nina Aldin Thune/Wikipedia
Trond Heggelund
29. mai 2007 - 15:55

Dette sa Tron Øgrim – eller Tøgrim som folk kalte ham – i forbindelse med foredrag for IT-bedrifter.

Han var en teknologisk rabulist. Og han var stolt over det.

Hekta på teknologi

I forrige uke døde Tøgrim, bare 59 år gammel. Og dermed er en viktig stemme i IT-Norge stilnet. Han turte nemlig å si de høye herrer midt i mot. Det hadde han for så vidt gjort hele livet – både som aktivist, politiker, journalist og forfatter.

De tyve siste årene av sitt liv dreide mye av hans virke om teknologi, utnyttelse av denne til folkets beste og hvordan internettteknologi burde være allemannseie for hindre klasseskiller.

Norges første blogg?

Tøgrim skrev derfor veldig mye om teknologi, blant annet i PC World og Din Side. "Under en stein i skogen" var hans hemmelige datasted, hvor Tøgrim la ut forskjellige typer artikler han hadde skrevet.

Enkelte hevder at denne spesielle nettsiden var Norges første blogg: "Jeg er et ekorn! Jeg har finni et høl, der jeg putter inn det jeg har skrivi om data og FRAMTIDA, SKOLE, POLITIKK, ØKONOMI, KUNST og ALT MULIG!"

Frontet Wikipedia

Til tross for at han levde av å skrive, jobbet han mye gratis for prosjekter han trodde på. Han var en bidragsyter til gratisleksikonet Wikipedia, og kjempet for gjøre encyklopediprosjektet kjent og akseptert. Han frontet også dette prosjektet i mediene.

Ikke alle er kjent med at Tøgrim ga ut flere science fiction-bøker under psydonymet Eirik Austey.

Ettersøkt på nettet

Det er laget en minneside på internett om Tøgrim. Den finner du her.

Etter hans død er Tron Øgrim en av Nettets mest ettersøkte, melder Side2.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.