IT

It-sjefer vil være effektive men ikke grønne

Markedsdirektør Anders Lindgren, IT-konsulentselskapet Steria.
Markedsdirektør Anders Lindgren, IT-konsulentselskapet Steria. Bilde: Johnny Syversen

Resultatene kommer fra undersøkelsen "IT-sjefens utfordringer". Mellom 400 og 500 IT-sjefer i Norge, Sverige og Danmark deltar i undersøkelsen som Synnovate gjennomfører på oppdrag konsulentselskapet Steria. Alle jobber i bedrifter med mer enn 500 ansatte.

– At "forbedre prosesser og effektivitet" kommer høyest opp på IT-sjefens agenda er ikke noen overraskelse. Det var nummer ett både i 2004 og 2006 og er viktigst i alle de tre landene. Formålet med bruk av IT-systemer er jo å gjøre hverdagen, men det som har vært en etablert trend er på vei å bli et mantra, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør i Steria, Anders Lindgren.

Samtidig som effektiviseringen får en rekordhøy score med 82 prosent blant de norske IT-sjefene minsker fokuset på kostnadsreduksjon. I 2006 svarte nesten 60 prosent at det var prioritert, i år har den andelen sunket til 50.

– Det kan virke som om fokuset flytter seg fra å presse mest mulig IT ur hver krone til å utnytte IT-investeringene på best mulig måte, sier Lindgren.Tar ikke grønn bølge

Energibesparelser og miljøvennlighet er to ting som er blitt samtaleemner nesten overalt. Men i IT-avdelingen er det ikke et av det viktigste punktene.

Blant de norske IT-sjefene er det 21 prosent som har det på prioriteringslisten. I Sverige og Danmark er andelen på henholdsvis 32 og 19 prosent.Må forholde seg til Microsoft

Undersøkelsen har også tatt for seg å finne ut hvilke de viktigste teknologiene er. Også her er det en gjenganger på topp. Microsoft toppet listen både i 2004 og 2006, og akkurat som med effektivisering er trenden den samme i Danmark, Norge, og Sverige. Som nummer to og tre følger portaler og arkiv- og saksbehandling.

– De er egentlig ikke noe overraskende. Bedrifter og organisasjoner sliter med å få kontroll over og utnytte det stadig voksende informasjonsberget. Det stiller krav til systemene, sier Lindgren.

Teknologiene som klatrer rasket på listen er SOA, tjenesteorientert arkitektur og virtualisering.

– SOA har hatt en jevnt økende interesse og virker være på vei å bli en moden teknologi. Virtualisering var en ny valgmulighet, men ble likevel ført opp av 35 prosent av IT-sjefene. Muligheten til enklere og sikrere IT-drift lokker åpenbart mange, sier Lindgren, og forteller at virtualiseringsinteressen er størst i Sverige der teknologien endte på andre plass etter Microsoft.

En teknologi som ikke vekker like stor begeistring er IP-telefoni. I 2006 anga 42 prosent av IT-sjefene det som prioritert – i år ble andelen 28 prosent.

– De som har implementert IP-telefoni er godt fornøyde, mens andre har innsett at et bytte fra tradisjonell telefoni til IP-telefoni medfører en så stor omlegging av infrastrukturen at de kvier seg for å gjennomføre den, sier Lindgren.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.