IT

It-sjefer går av etter hackerangrep

OPPVASK: To sentrale ledere i Departementetens Servicesenter (DSS) har gått av etter svikt i regjeringens datasikkerhet.
OPPVASK: To sentrale ledere i Departementetens Servicesenter (DSS) har gått av etter svikt i regjeringens datasikkerhet. Bilde: Mona Strande
Leif Hamnes
7. des. 2010 - 15:12

«Direktør Ivar Gammelmo i Departementenes Servicesenter (DSS) fratrer sin stilling med umiddelbar virkning. Jon Blaalid er konstituert som direktør fram til ny fast direktør er på plass», lyder den sobre meldingen på Fornyingsdepartementets (FADs) hjemmesider i dag.

Les også: Regjeringen utsatt for dataspionasje

DSS styrer it-driften i departementsapparatet.

Gammelmo fratrer ifølge pressemeldingen etter eget ønske ett år før åremålsperioden hans går ut. Også avdelingsdirektøren for informasjons- og kommunikasjonsteknologi i DSS, Petter Møller, går av.

– Jeg tror dette er til det beste både for meg selv og for DSS med de store oppgavene som virksomheten står overfor med å utvikle nye tjenester og oppgradere datasikkerheten, sier Gammelmo.

Garderer seg mot angrep

Oppvask etter hackerangrep

Det legges imidlertid ikke skjul på at bakteppet for avgangene er senere tids avsløringer om manglende datasikkerheten i departementsapparatet.

På oppdrag fra Fornyings-, administrasjons- og Kirkedepartementet (FAD) la sikkerhetsselskapet Watchcom i vår fram en rapport der datasikkerheten i DSS var tema.

Les også: Massivt dataangrep mot Norge

Riksrevisjonen har lagt fram en rapport med kritikk mot manglende sikkerhet i datasystemene.

Les også: Holdt tett om datahull

Hacket Nobelkomiteens nettsider

«Det har også kommet et anonymt varsel fra en ansatt i DSS om manglende datasikkerhet», heter det i FADs pressemelding.

– Ivar Gammelmo har gjennom mange år hatt et viktig arbeid med å utvikle fellestjenestene i regjeringskvartalet. DSS står foran et omfattende og helt nødvendig arbeid med å oppgradere sikkerheten på datanettet i regjeringskvartalet. Nå skal det rekrutteres nye ledere til DSS og arbeidet med å bedre datasikkerheten vil stå sentralt, sier statsråd Rigmor Aasrud.

Full gjennomgang

«For å sikre at arbeidet med datasikkerhet er på rett spor», som det skrives, har fornyingsminister Aasrud varslet umiddelbare tiltak.

  • Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) får oppdraget med å sjekke dagens sikkerhet på datasystemene.
  • En ikke navngitt ekstern kvalitetssikrer skal vurdere om de tiltakene DSS har iverksatt og planlagt framover er tilstrekkelige. Denne jobben har startet.

Fram til ny direktør er på plass vil Jon Blaalid være konstituert direktør. Blaalid er i dag spesialrådgiver i FAD, er tidligere ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementet og Kommunaldepartementet, samt direktør i Statskonsult. Han har også i perioder fungert som toppleder, blant annet i Aetat og Barne- og likestillingsdepartementet.

– Jeg vet at jeg kommer til en organisasjon med engasjerte og flinke medarbeidere. Jeg gleder meg til å jobbe sammen med dem med viktige oppgaver som DSS står overfor, uttaler Blaalid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.