IT

IT-sjefer frykter nettskyen

Fart. Bedriftsledernes usikkerhet til nettsky-teknologi er som et ekko fra fortiden, mener Avanade.
Fart. Bedriftsledernes usikkerhet til nettsky-teknologi er som et ekko fra fortiden, mener Avanade. Bilde: Bertrand Bechard
Espen Zachariassen
19. mars 2009 - 07:05

Cloud computing

 • Cloud computing innebærer at du henter de dataressursene du trenger fra en leverandør via internett, fra ”skyen”.
 • I bedriften er pc-ene utstyrt med en nettleser eller mer skreddersydde programmer som gir tilgang til leverandørens tjenester.
 • Dataleverandøren er i besittelse av en ”sky” av servere, applikasjonsservere og lagringsplass, der kunden forsyner seg med ressurser etter behov. Fordelen er at tjenesten lett kan skaleres i forhold til endringer i behov.
 • Leverandøren har en sentralserver som administrerer systemet, samt overvåker datatrafikken og etterspørselen fra kundene for å sikre at ting flyter som det skal.

De aller fleste ledere og IT-sjefer mener at nettbaserte løsninger, cloud computing, er en teknologi som kan forbedre bedriftens bunnlinje.

Men selv om teknologien kan føre til lavere kostnader, har de færreste bedrifter noen planer om å integrere cloud computing de neste 12 månedene.

Det viser en undersøkelse gjennomført for konsulenthuset Avanade, basert på svar fra 502 globale ledere og IT-sjefer i 17 land. Hver femte er fra Norden.

Frykter tap

Hovedfunnene i undersøkelsen viser:

 • 80 prosent av de spurte har mer tillit til eksisterende interne systemer fremfor cloud-baserte systemer. Årsaken er frykt for sikkerhetstrusler og tap av kontroll over egne data og systemer. Samtidig sier majoriteten av de spurte at deres eksisterende interne system er for dyre.
 • De som allerede ahr prøvd seg på nettsky-teknologiem velger å utvide bruken. Årsaken er at de opplever reduserte IT-kostnader og blir bedre i stand til å svare på endrede behov i markedet.

Kostbart i eget hus

Undersøkelsen viste også hvordan selskaper sliter med endring og hvordan de skal øke produktiviteten med færre ressurser:

 • Over halvparten av selskapene i undersøkelsen sier de bruker teknologi til å redusere kostnader.
 • Mellomledere og IT-sjefer er enige om at cloud computing er en god teknologi (71 prosent globalt).
 • Nesten to av tre IT-sjefer globalt er overbevist om at cloud computing reduserer kostnader.
 • Fire av fem mener at de eksisterende interne IT-systemene er for kostbare.
 • Selv om nesten halvparten av selskapene oppfatter seg selv som tidligbrukere av ny teknologi, så bruker majoriteten (61 prosent) ikke cloud computing-systemer i dag.
 • Mer enn 80 prosent av de som benytter egne interne IT-systemer har ingen planer om å integrere noen form for cloud computing i de kommende 12 månedene.

Frykt og fordeler

– Undersøkelsen viser at næringslivs- og IT-ledere ser klare forretningsfordeler ved cloud computing. Samtidig er det frykten for datasikkerheten og behovet for kontroll av systemene som hindrer at de tar i bruk den nye teknologien, sier direktør for forretningsutvikling Petter I. Jenssen hos Avanade Norge i en pressemelding.

Ekko fra fortiden

Han mener at resultatene fra undersøkelsen er som et ekko fra den gangen internett, epost og sosiale media var på vei til å innta næringslivet.

– I hvert tilfelle var det frykten for tap av kontroll og sikkerhet som var den første responsen til de nye teknologiene, påpeker Jenssen.

Ønsk nettskyen velkommen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.