IT

IT-rebell kommer til Norge

Anders Brenna
6. feb. 2009 - 12:24

Mandag 23. februar kommer Richard Stallman til Norge for å holde et foredrag på Chateau Neuf . For noen er han en ukjent figur, men for de som jobber med Linux og annen programvare som lisensieres som fri programvare er han en av de aller mest sentrale IT-personene, kanskje også den mest sentrale.

- Richard Stallman er pioneren innen fri programvare og han har arbeidet aktivt for å utbre denne typen programvare siden begynnelsen av 1980-tallet, sier Gisle Hannemyr, universitetslektor i informatikk ved Universitetet i Oslo, i en pressemelding.

For de som ikke vet det er fri programvare, eller friprog som det ofte forkortes her i Norge, en lisensieringsmodell der programvaren fritt kan brukes av alle uten at man må betale for den. Dessuten distribueres også kildekoden fritt, slik at alle som vil kan gjøre sine egne endringer.

Norge har forøvrig ett eget Friprogsenter som er finansiert av offentlige midler, og Regjeringen har uttalt et mål om å innføre en preferansepolitikk for fri programvare i offentlig sektor.

Stallman skal ikke bare snakke om fri programvare i sitt foredrag.

- Foredraget vil ta utgangspunkt i opphavsrett til programvare men omhandler også opphavsrett mer generelt i forbindelse med dagens Internett, sier Hannemyr.

Resten av samfunnet har også hentet inspirasjon fra Stallmans ideer om fri programvare, og brukt de i andre sammenhenger. Det gjelder blant annet Creative Commons, et sett med alternative lisensieringsmodeller for innhold som for eksempel tekster, musikk, film og bilder.

Hannemyr har ledet arbeidet med den norske utgaven av disse lisensene, og er også en aktiv person i miljøet rundt fri programvare. Han vil lede den påfølgende debatten med Stallman etter foredraget.

Teknisk Ukeblad vil være tilstede for å rapportere fra foredraget og den etterfølgende debatten. Bildet er hentet fra Stallmans hjemmeside , og det er lisensiert under Creative Commons Noderivs license version 3.0 .

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.