IT

IT-prosjekt bremser Forsvaret

Espen Zachariassen
18. juni 2008 - 08:30

LOS-programmet

Innføring av et felles integrert forvaltningssystem, FIF, i Forsvaret for bedre bruk av ressursene.

Basert på SAP.

Økonomistyringsprosjektet er første trinn og skal levere en komplett økonomi-, styrings- og forsyningsløsning for Forsvaret.

Den økonomiske rammen er 545 millioner kroner.

Neste skritt er et eget logistikkprosjekt med omtrent samme budsjett.

17. og 19. juni, altså i går og i morgen, er datoene for å trykke på startknappene for de ulike systemene som skal i gang for å bringe hær, luftforsvar og marine inn i dataalderen for alvor.

Til nå har de tre forsvarsgrenene hatt en rekke ulike IT-løsninger for økonomi, forsyninger og logistikk på hver sine tuer. Det er gjort flere forsøk på å samordne hele organisasjonen, og i forrige runde gikk en tresifret millionsatsing i vasken med Golf-programmet.

Les også: Uro og usikkerhet i rekordstor omlegging

Nå har forsvarsminister Anne Grethe Strøm-Erichsen lovet å rydde opp.

Skreddersøm

Oppfølgeren, LOS-programmet, har IBM med på laget for å skreddersy en løsning fra tyske SAP. Resultatet skal bli Felles integrert forvaltningssystem, FIF.

Det innebærer blant annet at alle bestillinger fra Forsvarets lagerbeholdninger registreres på ett sted, flyten av elektroniske fakturaer skal bli bedre og alle ansatte får ett felles verktøy for å registrere arbeidstimer og reiseregninger.

Totalt skal dette gi en bedre bruk av ressursene, ikke minst i form av bedre oversikt. Én konsekvens av dagens mange ulike systemer er at man opplever å betale tollavgift to ganger for samme vare.

Riksrevisjonen har pustet Forsvaret i nakken flere ganger på grunn av rot og regelbrudd, blant annet på reglene for offentlige anskaffelser.

Gevinst

– Det forventes en gevinst på ca. 45 millioner kroner årlig når løsningen er i normal drift. Dette dreier seg om bedre bruk av rammeavtaler, bedre behandling av toll og avgifter og bedre fakturaflyt som følge av den nye løsningen, sier informasjonskoordinator Øystein Vea i LOS-programmet.

Først må de nye systemene settes i gang, og beredskapen er på topp for å ta tak i de problemer som måtte oppstå. 130 personer i drifts- og videreutviklingsavdelingen er engasjert.

– Disse forsterkes med 45 personer fra IBM som skal luke ut feil. Omtrent 40 personer fra Forsvarets del av Økonomiprosjektet vil også bidra videre når løsningen rulles ut. Opp til 120 personer står parat til å bidra på funksjonell side, sier Vea.

Kutter reiser

Oppstartsperioden i sommer blir preget av redusert forsvarsevne, som Forsvaret selv betegner det. Det bekrefter sjef for LOS-programmet, brigader Jan Christian Ødegaard.

– Ja, det blir noe redusert kapasitet i Forsvaret i forbindelse med innføringen, som blir krevende for organisasjonen. Nå er det en fordel å legge innføringen i forkant av sommerperioden, når Forsvarets aktivitetsnivå er lavere, sier Ødegaard til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.