IT

IT-legender deler sine triks

GURUEN: Den amerikanske softwarelegenden Michael Feathers har tilbrakt to uker i Norge, blant annet her hos Finn.no.
GURUEN: Den amerikanske softwarelegenden Michael Feathers har tilbrakt to uker i Norge, blant annet her hos Finn.no. Bilde: Leif Hamnes
Leif Hamnes
30. des. 2010 - 10:05

Software Craftsmanship

* Internasjonale bransjebevegelse, vil etablere felles normer for softwareutvikling som fag.

* Målet er at «Software Craftsman» skal være et kvalitetsstempel, på lik linje med begrepet «mester» kjent fra håndverksyrker.

* Ideene bak bevegelsen spores i hovedsak tilbake til to bøker: «The Pragmatic Programmer» (Andy Hunt og Dave Thomas, 1999) og «Software Craftsmanship» (Pete McBreen, 2001).

* Bevegelsen skjøt fart fra 2008, og holdt i februar i fjor sin første internasjonale konferanse i London.

* Bygger i stor grad videre på tankesettet bak metodikkene Lean og Agile (se egen boks).

Agile og Lean

* Beslektede (men ikke identiske) metodikk-sett eller «leveregler» for softwareutvikling, ofte oversatt til norsk under samlebetegnelsen «smidig».

* Agile er i seg selv en fellesbetegnelse. Vekten ligger på å kunne levere løpende verdi i form av fungerende kode, med nært kundesamarbeid underveis.

* Extreme Programming og Scrum er eksempler på såkalte agile metodikker.

* Lean overfører tankegods fra Toyotas produksjonsprinsipper til it-feltet.

* Sentralt står en tanke om enkelhet: At alt som ikke gir konkret merverdi for kunden, er «waste» – noe unødvendig som raskt må identifiseres og fjernes.

Noe av verdens mest anerkjente it-guruer har de siste årene flokket seg under en ny, om enn løst organisert fane: Software Craftsman – et slags uformelt mesterbrev (se fakta).

Konsulentbedriften Itera har nå omfavnet begrepet i Norge. Resultatet: Internasjonale «it-kjendiser» side om side med vanlige ansatte i norske utviklingsmiljøer.

Konsulentbedriften Itera har nå omfavnet begrepet i Norge. Resultatet: Internasjonale «it-kjendiser» side om side med vanlige ansatte i norske utviklingsmiljøer. TILRETTELEGGEREN: Itera Consulting, her ved administrerende direktør Anders H. Lier. Leif Hamnes

– Vi har valgt å være en støttespiller for bevegelsen i Norge, og har etablert et program der disse nøkkelpersonene brukes aktivt overfor våre kunder. Dette er et kompetansetilbud som vi tilbyr våre mest innovative kunder, sier Iteras administrerende direktør Anders H. Lier.Koder for Finn

Dette kvartalets «Craftsman in Residence» er Michael Feathers, globalt ledende ekspert på design og utvikling av komplekse virksomhetskritiske løsninger.

Vi møter ham i Finn. nos lokaler i Oslo. Her har han jobbet side ved side med Finns egne utviklere.

– Hovedtanken er å overføre kunnskap, men også å lære av nye settinger, som her hos Finn. Norske programmerere er velutdannede og lidenskapelige. Dere har også et sterkt community-miljø her, som passer godt med hva jeg selv står for, sier Feathers.

Les også:

– Er Craftsman-status å anse som en slags utfyllende bransjenorm til ITIL-prinsippene eller ISO-standarder?

– Nei, dette er mer uformelt. Jeg vil heller kalle det en grasrotbevegelse, en anerkjennelse av enkeltpersoner og visse kjerneverdier innen god softwarebygging, sier Feathers.

Les også: Er du «ISO-compliant»?

Legender på rekke og rad

KUNDEN: Finn.no, her ved HR-ansvarlig Tonje Magnussen.
KUNDEN: Finn.no, her ved HR-ansvarlig Tonje Magnussøn. Leif Hamnes
Førstemann ut i Iteras program var tidligere i år kanadiske Greg Young, internasjonalt anerkjent ekspert i fagmiljøet for såkalt Domain-Driven Design (DDD).

Dette kvartalet er det altså Michael Feathers som har vært i aksjon.

I kvartalene som følger, venter først Robert Cecil Martin – gjerne kalt «Uncle Bob» – som i 2001 ledet gruppen som satte Agile-metodologien i system.

Senere kommer kvinnen som «oppfant» begrepet Lean software development i boken med samme navn, Mary Poppendieck.

Ikke kurs

HR-ansvarlig i Finn, Tonje Magnussøn, roser effekten av å ha hatt en «software craftsman» på besøk.

– Dette har ikke vært kurs og foredrag. Han har jobbet inne i selve koden sammen med våre utviklere, og det er viktig. Det gjør det hele mer konkret, sier Magnussøn.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.