IT

IT-helten får unnskyldning

SELVMORD: IT-geniet Alan Turing tok livet sitt ved å spise et eple som var innsatt med giften cyanid.
SELVMORD: IT-geniet Alan Turing tok livet sitt ved å spise et eple som var innsatt med giften cyanid. Bilde: Wikimedia Commons
11. sep. 2009 - 11:04

Banebrytende

I 1936-1937 arbeidet Turing med prinsippene for programmerbare datamaskiner på et teoretisk nivå. Moderne datamaskiner som kan lagre programmer hviler på han arbeid. De er Turingmaskiner.

Turing var med å konstruere Colossus, som regnes som verdens første programmerbare digitale datamaskin. Den hadde 1600 radiorør og ble brukt fra 1944.

I 1946 la Turing frem grunnprinsippene for moderne datamaskiner, men det som kunne gitt England et stort forsprang på området dro ut i tid og ga amerikanerne et forsprang.

Turing arbeidet med kunstig intelligens og er kjent for det som heter Turingtesten: En test for å avsløre om en datamaskin er intelligent.

Det tok sin tid å si unnskyld til en av IT-historiens mest ruvende skikkelser.

Selv Winston Churchill mente at ikke noe enkeltmenneske bidro så mye til de alliertes seier i andre verdenskrig som den engelske matematikeren Alan Turing.

Enigma

Turing regnes som en av datamaskinens fedre og var helt instrumentell i å dekode de tyske meldingene som ble kryptert med deres Enigma-maskin. Turing ledet denne dekodingen som ble gjort ved senteret i Bletchley Park.

Uten denne innsikten ville ubåtkrigen ha artet seg helt annerledes enn den gjorde og tyskerne ville ha hatt mye større suksess i å isolere England.

Homofil

Dessverre for Turing var han homofil og hadde et forhold til en annen mann. Da det ble oppdaget i 1952 ble han tiltalt for grov uanstendighet og seksuell perversjon.

Han mistet sikkerhetsklareringen og ble tvunget til hormonbehandling med østrogen. Det gjorde at han fikk bryster og ble utstøtt av de fleste.

På det tidspunkt var ikke hans fenomenale krigsinnsats allment kjent på grunn av hemmelighetsstempling. Turing orket ikke leve med fordømmelsen og begikk selvmord i 1954.

Beklaget

I går kom statsminister Gordon Brown med en offisiell unnskyldning og dyp beklagelse til krigshelten for den forferdelige måten han var blitt behandlet på.

Unnskyldningen kom ikke uten påvirkning. 30 000 mennesker hadde skrevet under en oppfordring til statsministeren.

Også vi her i Norge har mye å takke Turing for. Svært mange norske krigsseilere møtte døden på grunn av torpederingen.

Tapene ville uten tvil vært større uten Turings innsats.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.