IT

IT-gigantene vil gi deg én bruker-ID

Verdens største IT-selskaper fronter en felles påloggingsløsning i OpenID. Illustrasjonen viser et eksempel på det offentliges e-signaturløsning PKI.
Verdens største IT-selskaper fronter en felles påloggingsløsning i OpenID. Illustrasjonen viser et eksempel på det offentliges e-signaturløsning PKI. Bilde: Arkivfoto

Pålogging til ulike nettsteder med brukernavn og passord er etter hvert blitt så vanlig at påloggingsinformasjonen kan bli vrien å skille fra hverandre etter hvert.

Nå slår flere av IT-bransjens aller største kjemper seg sammen om OpenID. I går ble det klart at representanter for Google, IBM, Microsoft, Yahoo og Verisign trer inn i styret i stiftelsen som arbeider for å promotere systemet, melder Computer Sweden.

- Dette betyr finansiell ryggdekning, samt ressurser til videre utvikling, sier OpenID Foundations styreformann Artur Bergman.

Velbrukt

OpenID er en åpen løsning som tilbyr ett felles innloggingsnavn og passord til ulike tjenester, uten å samle all brukerinformasjonen på ett sted. Nettopp det siste bidro til at et tidligere alternativ, Microsoft Passport, fikk sviktende oppslutning av personvernhensyn.

Sentralt i systemet står velkjente Internett-teknologier som HTTP, SSL og URI samt nøkkelteknologien Diffie-Hellman.

Drøyt 10 000 nettsteder og 350 millioner brukere benytter i dag OpenID. Systemet er blant annet implementert av størrelser som Apple, Google og Yahoo. Men særlig i Europa og Asia har det hittil ikke fått skikkelig fotfeste. Noe av grunnen kan være kritiske bemerkninger angående sårbarhet for phishing.

IBM-forsikringer

Sikkerhetsarkitekt Anthony Nadaling i IBM går imidlertid langt i å stille seg som garantist for sikkerheten.

- Vi ser på OpenID som den største kraftanstrengelsen innen identitetshåndtering på nett så langt. IBM er kjent for sin evne til å produsere sikre protokoller, og vi kommer til å bidra med en hel del kunnskap til OpenID foundation, sier Nadaling ifølge Computer Sweden.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.