IT

IT-forskning uten penger

ENGSTELIG: Torbjørn Svendsen frykter at norsk IT-forskning stopper opp på grunn av pengetørke.
ENGSTELIG: Torbjørn Svendsen frykter at norsk IT-forskning stopper opp på grunn av pengetørke. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
26. nov. 2009 - 09:46

VERDIKT

  • Et av Forskningsrådets såkalt store program for IKT-forskning i perioden 2005-2014.
  • Årlig budsjett 170 millioner kroner.
  • Støtter forskning der akademia og næringsliv går sammen om prosjekter som øker kjernekompetanse, bidrar til innovasjon og løser samfunnsproblemer. Så langt er 90 prosjekter støttet. Det har generert 1,5 milliarder kroner til IT-forskning.
  • Aktuelle områder nå er Fremtidens internett og Sosiale nettverk, Tingenes internett og Mobilt internett.
  • 145 doktorgradsstudenter er knyttet til prosjektene.


Forskningsrådet har fått rekordstor søking til IKT-prosjekter og frykter å gå tom for midler.

– Hvis vi ikke får økning i budsjettene, har vi i hovedsak brukt opp de pengene vi kan vente oss til 2014, sier leder av programstyret Torbjørn Svendsen i Verdikt-programmet.

Dette forskningsprogrammet går fra 2005 til 2014 og gir støtte til grunn- og næringsrettet forskning innen IT. Se faktaboks.Måtte øke

Denne uken gikk fristen ut for siste søknadsrunde, som handler om fremtidens internett - et område som ifølge Forskingsrådet krever mye forskning.

Rundt 200 søknader kom inn, og det er ny rekord. I forrige periode kom det 67 søknader, der 10 prosjekter fikk dele på 80 millioner kroner.9 av 10 får nei

I denne runden skal rundt 20 prosjekter dele en pott på 200 millioner kroner. For at hvert prosjekt skal få en støtte som monner og ikke bare er symbolsk, må ni av 10 søkere regne med avslag.

– Vi måtte øke den statlige andelen fra 35 til maksimalt 50 prosent av prosjektkostnaden for at den offentlige støtten skal ha en mer reell effekt, forklarer programkoordinator Olaug Råd.

– I tillegg øker søknadsmengden, spesielt fra næringslivet. I forrige runde søkte 20 bedrifter. Nå kom det inn mer enn 100, sier hun.Tømmer sekken

Når utbetalingen for hvert prosjekt økes, og søknadsmengden vokser, tømmes pengesekken raskt.

Pengene som bevilges nå og i den neste runden i 2010 bindes for utbetalinger i tre–fire år fremover.Ikke mer å by på

– Da har vi ikke mer å by på i programperioden ut 2014. Vi trenger større bevilgninger for å kunne yte støtte til tidsaktuelle prosjekter, sier Svendsen.

Men han er pessimistisk.

– Regjeringen kom med et lite offensivt budsjett for neste år, og det er uvisst hvor realistisk det er med økte bevilgninger til forskning i tiden som kommer. Regjeringen har allerede varslet at kommende budsjetter blir strammere. Helst bør vi planlegge neste programperiode nå for å sikre kontinuitet, men her er det stor usikkerhet, sier lederen av programstyret.Konsekvenser

– Hvilke konsekvenser ser du av en brems i IT-forskningen?

– IT er grunnleggende for hele samfunnet. Så vidt jeg vet finnes det ingen teknologi som har påvirket oss så mye de siste 30 årene som IT, svarer Svendsen.

Næringsdepartementet har ansvaret for Verdikt-budsjettet, men kunne foreløpig ikke gi en kommentar til problemstillingen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.