IT

IT-bygdas største utfordring

Espen Zachariassen
29. apr. 2008 - 07:02
Vis mer

Langt inne i Sognefjorden finner du det statlige hovedkvarteret i Sogn og Fjordane.

Statens Hus i Leikanger har stått sentralt i arbeidet med å sette fylket på kartet som en spydspiss innenfor informasjonsteknologi (IKT).

Mitt Norge .no?

Ett resultat var etableringen av publikumstjenestene Min side, og senere Norge.no i de samme lokalene.

Nå er disse smeltet sammen med det nye Direktoratet for forvaltning og IKT, DIFI, som for alvor skal forsøke å modernisere offentlig sektor.

Skoen trykker

– Det var smart å legge sentrale deler av DIFI til Leikanger. Staben her har lang erfaring med publikumskontakt, og det er folk flest som vet hvor skoen trykker, argumenterer Hans Christian Holte i et videointervju med Teknisk Ukeblad.

Direktøren for Direktoratet for forvaltning og IKT befinner seg i Oslo under vårt besøk. Hva er vel da mer naturlig enn å møtes på den måten han treffer sine kolleger når han befinner seg i DIFIs andre hovedkvarter i hovedstaden?

Les om TUs reise til DIFI:

Rolle

Teknisk er DIFI rollemodell for hvordan toppsjefen ønsker at enhver offentlig virksomhet skal drives. Fornyingsminister Heidi Grande Røys’ mål er videomøter og kraftige kutt i reisevirksomheten for å spare både miljø og offentlige budsjetter.

Fire måneder ut i det første driftsåret er DIFI fremdeles i oppstartsfasen, men hovedlinjene er på plass: Oslo har ansvaret for lederutvikling, offentlige anskaffelser og arkitekturen for nye løsninger. Leikangers kjerneområder er drift og videreutvikling av løsningene fra Oslo, i tillegg til utvikling av kommunikasjon i det offentlige.

Flinkere

Og her står DIFI overfor sin foreløpig største utfordring med å få på plass det såkalte samtrafikknavet for elektronisk identifisering: En teknisk løsning for å kunne logge seg på offentlige nettjenester uansett hvilken av dagens sikkerhetsløsninger man benytter.

– Ett av våre hovedformål er å få staten til å bli flinkere til å kommunisere med brukerne. Her er IKT et sentralt verktøy for effektiv kommunikasjon mellom forvaltningen og publikum, sier avdelingsdirektør Marit Mellingen. Lederen av Kommunikasjonsavdelingen har ansvaret for blant annet innholdet og tjenestene på Minside og Norge.no. Norge.no gir publikum informasjon på nett og telefon om det norske samfunnssystemet. Minside er etablert som en portal for offentlige elektroniske tjenester i stat, kommune og fylkeskommune.

Utålmodig

Trafikken på Minside har ikke vært den største. En årsak er en lite brukervennlig påloggingsmetode, med pin-koder tilsendt i posten. Nå har statsråden annonsert at en elektronisk identitetsløsning, eID, skal være på plass om snaut halvannet år. Utviklingen av løsningen skal styres og forvaltes fra Leikanger, og da blir det opp til staben her å finne løsninger som virker.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Dette blir den største saken for oss de neste to årene, sier Randi Marie Sjøholt, avdelingsdirektør for IT-utvikling og -forvaltning. Både hun og Mellingen innrømmer at de har ventet utålmodig på at eID-arbeidet skulle komme i gang. Med lettere pålogging, forventes bruken av Minside å øke, og det vil lokke flere offentlige virksomheter til å melde seg på. Noe som igjen vil lede til mer trafikk...

Sjøholt viser vei til en matbit i kantina. Surrende stemmer fra både DIFIs stab og Fylkesmannens folk - og et ekte stykke Norge utenfor panoramavinduene: Blå himmel og høye fjell som stuper ned i Sognefjorden. Synd det skal være så elendig fiske så langt inne...

Friske ideer

– Her rekrutterer vi folk fra Kristiansand i sør til Trondheim i nord. Og en fra England, som hadde en mellomlanding i Volda. Leikanger har etablert seg som et område med mange offentlige arbeidsplasser: NAVs sentrale økonomiske avdeling, Fylkesmannen, Fylkeskommunen og Fylkesskattekontoret. Det tiltrekker kompetanse, forklarer Sjøholt. Staben på 30 bekles av sivilingeniører, ingeniører, samfunnsvitere sosiologer og sivilagronomer.

– Flere har gått veien om Senter for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, som gir solid kompetanse på forvaltningen. Vi har folk med mye erfaring, forsikrer hun.

– Hvordan skal dere komme med friske ideer hvis staben allerede sitter med erfaring med dagens byråkratiske system?

– Våre folk møter også brukerne og vet hvor skoen trykker. Den kombinasjonen av kompetanse er gull verdt, parerer Marit Mellingen.



Bli med på reisen til DIFI i Leikanger:



Oddvar ordnet opp

Den digitale motorveien har blitt et vellykket alternativ til tidkrevende veiforbindelser for fylkesmann Oddvar Flæte i Sogn og Fjordane.



– Innenfor fem-ti minutters gangavstand her fra Statens Hus har vi 550 offentlige årsverk i gang, sier fylkesmannen. Som en rutinert guide har han tatt Teknisk Ukeblad med ut på den høyeste balkongen med den gjeveste utsikten fra Statebs Hus vestover langs Sognefjorden.

Nærmest ligger den sentrale økonomifunksjonen hos Arbeids- og velferdsforvaltningen, NAV. Fylkeshuset et steinkast bortenfor. Det sies at 8000 offentlige kroner strømmer gjennom Leikanger hvert eneste sekund i døgnet. Det tilsvarer omtrent en tredel av statsbudsjettet.

Tungt

– Vi begynte med å se på hvilke områder vi kunne markere oss på. Med lang vei til alle andre steder, fant vi det smartest å satse på informasjonsteknologi, forklarer Flæte. Det var i 1995. Siden da har Leikanger, men også Sogndal, utviklet seg til tunge aktører på kombinasjonen av IKT og forvaltning. I en region med 20.000 innbyggere er det 800 kompetansetunge offentlige stillinger.

Flæte tok ledelsen i prosjektorganisasjonen IT-forum, som favnet stat, kommune, næringsliv, Vestlandsforskning og Høgskulen i Sogn og Fjordane.

– Vi samlet oss om en felles strategi, der fylket skulle bli en spydspiss både i Norge og i EU. Siden Sogn og Fjordane ikke er et midtpunkt i landet, var det et poeng å lage korte kommunikasjonslinjer. Dermed falt IKT som en naturlig strategi. Målet var å bli best i utvikling av offentlig e-forvaltning, sier fylkesmannen.

Ministermøter

Utbygging av fibernett til nesten enhver utpost har gått på dugnad og spleiselag. Med infrastruktur på plass, var det like sentralt å ha tett kontakt med øverste politiske myndighet.

– Jo, vi har hatt nærkontakt med ministrene i dette arbeidet, medgir Flæte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.