BYGG

IT-bransjen bremser byggenæringen

Joachim Seehusen
17. mars 2009 - 07:31

Salgsleddene for AutoDesk-produkter konkurrerer med hverandre ved å utvikle egne løsninger, moduler og egne objektbiblioteker.

Tillegg

Det hindrer effektiv gjennomføring av prosjekter, noe som blir enda mer synlig ved bruk av BIM (Building Information Modeling).

– Revit Structure fra AutoDesk klarer ikke å levere en armeringstegning. Da reagerer leverandørene med å lage sine egne tillegg til programmet, sier Thor Ørjan Holt, BIM-ansvarlig hos Multiconsult.

Kartdata er et annet eksempel der det er behov for tillegg til AutoDesks produkter, og hvor forskjellige norske leverandører utvikler egne og forskjellige løsninger.

Åpne formater er essensielt

– Vi har vært i situasjoner der vi har samarbeidet med andre rådgivningsselskaper eller arkitekter og støtt på problemer med samhandling mellom AutoDesk-produkter, sier Holt. Årsaken er alltid den samme: Rådgivere og arkitektene har kjøpt samme AutoDesk-produkt fra forskjellige leverandører med forskjellige løsninger.

– Leverandørens kompetansenivå og vilje til å samarbeide varierer også veldig. Dette medfører at vi som kunde ikke får den støtten som bør forventes av vår leverandørindustri. Dersom vi skal lykkes, er vi avhengig av at våre samarbeidspartnere også lykkes. Dette må leverandørbransjen forstå.

– Frustrerende

– Vi har måttet betale for datastøtte til arkitekter og rådgivere som har brukt en annen leverandør enn oss for å komme videre med prosjekter, selv om vi i utgangspunktet skulle ha lik programvare, forteller Holt.

En viktig årsak til at Multiconsult nå ser på alternativer til AutoDesks produkter er at europeiske leverandører forstår det norske markedet bedre, ser behovet for sømløs informasjonsflyt og håndterer åpne standarder som IFC på en bedre måte.

– Vi blir av og til møtt av leverandører som forteller oss som kunde at vi ikke trenger IFC eller andre åpne standarder. Dette er rett og slett frustrerende, sier Holt.

Nå er det nok

Nå mener ledelsen i Multiconsult at det er på tide de store i bransjen går sammen.

Håkon Sannum, administrerende direktør i Multiconsult siert han vil ta spørsmålet opp med de øvrige rådgiverselskapene slik at de store rådgiverne kan engasjere seg i kampen for en mer kunderettet leverandørindustri som forstår næringens behov for åpne standarder og bruk av sømløse, digitale løsninger som for eksempel BuildingSmart.

– Jeg tror vi må gjøre dette sammen, sier Sannum.

– Vi konkurrerer ikke på valg av datatekniske løsninger, vi konkurrerer om å bruke verktøyene på den beste og mest effektive måten. Vi ønsker ikke en diskusjon om hvor smart et program er, vi ønsker helt åpne løsninger. Det er det bare mulig å oppnå hvis vi får leverandørene til å forstå våre behov.

Ikke enig

Autodesks ledelse i Sverige avviser kritikken fra Multiconsult.

– Autodesk satser på åpne løsninger for å gjøre det mulig for lokale leverandører og forhandlere og tilby den best mulige løsningen for kunden, med fokus på de tilpasninger som er nødvendig for de enkelte land, spesifikke prosjekt og standarder. Til syvende og sist handler dette om å løse kundenes ulike behov på best mulig måte, sier Mikael Löwenhielm, kommunikasjonsdirektør for Autodesk i Nord-Europa.

Löwenhielm peker på at alle selskapets løsninger er sertifisert av IAI for siste gjeldende versjon av IFC og viser til avtalen Autodesk og konkurrenten Bentley ingikk i fjor sommer som eksempel.

– Jeg er enig med Sannum når det gjelder behov for åpne løsninger, det er derfor vi arbeider med mer enn 3000 eksterne utviklere verden rundt som bruker våre produkter som basis for sine egne spesialtilpassede applikasjoner for å sikre at kunden får mulighet til å fylle sine spesifikke behov.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.