MARITIM

Israel henter opp last fra 3000 år gammelt skipsvrak

Et over 3000 år gammelt skipsvrak med intakt last er funnet utenfor den nordlige kysten av Israel, opplyser landets kulturvernmyndigheter.

Fra kontrollrommet på skipet Energean Star organiseres opphentingen av den gamle lasten.
Fra kontrollrommet på skipet Energean Star organiseres opphentingen av den gamle lasten. Foto: Emil Aladjem/Israels kulturvernmyndigheter/AP/NTB
21. juni 2024 - 07:03
Her hentes en av amforaene opp. <i>Foto:  Energean/Israels kulturvernmyndigheter/AP/NTB</i>
Her hentes en av amforaene opp. Foto:  Energean/Israels kulturvernmyndigheter/AP/NTB

Vraket og de øvrige gjenstandene ble funnet på over 1600 meters dyp, på bunnen av Middelhavet.

Funnet ble gjort da energiselskapet Energean undersøkte havbunnen. I lasten fant de flere hundre amforaer i en haug på bunnen. Disse vasene med to håndtak ble brukt til lagring og transport av blant annet vin og oliven på skip i bronsealderen.

– Skipet ser ut til å ha sunket i en krisesituasjon, enten en storm eller et sjørøverangrep, som var vanlig i bronsealderen, sier Jacob Sharvit, som leder kulturvernmyndighetenes maritime avdeling.

Vraket ble oppdaget i fjor og ligger rundt 90 kilometer utenfor kysten. Tjenestemenn tror det stammer fra det 14. eller 13. århundre før Kristus. Det var en del av bronsealderen da handelen til sjøs begynte å blomstre.

Sharvit sier stedet der skipet ble funnet – langt til havs – viser at antikkens sjøfolk kunne navigere uten å se kysten, trolig ved hjelp av stjernene og solen.

Energean har utført et oppdrag for å hente opp noen av amforaene, som snart skal vises for publikum, opplyser myndighetene.

I mange år har man forsøkt å finne ut hva man skal gjøre med ubåtvraket. I 2016 ble det arbeidet med å lage en støttefylling.
Les også

Regjeringen: Vurderer om kvikksølvet i nazi-ubåten ved Fedje kan fjernes

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.