ENERGI

Isoporkasser får nytt liv

Hild Lamvik
24. jan. 2002 - 07:00

Avfallet gjenvinnes blant annet til byggematerialer, hagemøbler, kontorrekvisita, videokassetter og CD-covere. Selskapet gjenvinningsanlegg på Forus i Stavanger regner med å ta i mot 1900 tonn EPS i år, som blir det første hele driftsåret. Ukomprimert tilsvarer dette rundt 4400 trailerlass med fiskekasser. Så langt har isoporen i stor grad endt opp på deponier i Norge. Men ved at den kvernes opp og komprimeres lokalt, kan den nå transporteres på en kostnadseffektiv måte. Elleve mottaksanlegg ulike steder i Norge samler inn og komprimerer isopor, som sendes videre til KD Miljøpartner i Stavanger.

Her går massen gjennom en prosess hvor den til slutt blir smeltet om til råstoff for nye plastprodukter. Råstoffet eksporteres i dag i hovedsak til plastprodusenter i Tyskland og Benelux-landene. KD Miljøpartner regner imidlertid med at minst halvparten av råstoffet vil gå til norske bedrifter innen utgangen av året.

- I motsetning til i Norge, går EPS-avfall i mange andre land til deponi eller forbrenning. Med tanke på de mange tusen vogntogene med fisk vi sender nedover i Europa, vil det være interessant å få til en ordning for retur av emballasjen. Her er det store gevinster å hente, både for miljøet og for gjenvinningsindustrien, uttaler daglig leder Pål Nicolaisen i KD Miljøpartner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.